Skip to content

Een onderneming kopen: waar op te letten

Het kopen van een onderneming is een grote stap. Het is een kans om een bestaand bedrijf met een bewezen model over te nemen, waardoor u wellicht sneller succes boekt dan wanneer u vanaf nul begint. Er zijn een aantal belangrijke aspecten waar u op moet letten bij het kopen van een onderneming. 

De belangrijke aspecten bij het kopen van een onderneming

Voordat u een onderneming koopt, is het belangrijk om de financiële gezondheid van het bedrijf te onderzoeken. Vraag de jaarrekeningen van de afgelopen drie tot vijf jaar op en laat een professional deze analyseren. Dit geeft inzicht in de stabiliteit en groeipotentie van de onderneming. Verder is het belangrijk om een uitgebreide achtergrondcontrole van de onderneming te doen die verder gaat dan de financiën. Een due diligence. Het doel is om verborgen risico’s of problemen van de onderneming te achterhalen.

De bedrijfscultuur en het personeel zijn vaak de drijfveren achter het succes van een onderneming. Probeer een goed beeld te krijgen van de bedrijfscultuur en bepaal of deze past bij uw eigen waarden. Het is ook belangrijk om te weten of de huidige werknemers bij u willen blijven na de overname en welke werknemers een sleutelpositie hebben bij het voortzetten van de bedrijfsvoering.

Een ander belangrijk aspect is het klantenbestand en de marktpositie van de onderneming. Achterhaal wie de grootste klanten zijn. Het is interessant hoe lang ze al klant zijn en hoe stabiel deze relaties zijn. Een sterk en loyaal klantenbestand kan een groot voordeel zijn bij het kopen van een onderneming. Achterhaal ook de marktpositie van het bedrijf ten opzichte van concurrenten. 

De weg naar het onderhandelingsproces

Probeer eerst te achterhalen waarom de huidige eigenaar de onderneming verkoopt. Soms zijn er persoonlijke redenen zoals een pensioen. Het kan echter ook zijn dat er structurele problemen zijn binnen de onderneming. Wees vervolgens voorbereid op het onderhandelingsproces. Dit kan complex en tijdrovend zijn, dus zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent. Schakel een professional in die u kan helpen bij de juridische en financiële aspecten van het aankoopproces. 

De experts van De FranchiseAdviseur staan voor u klaar om u te begeleiden door het gehele proces als het gaat om franchising. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op. 

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.