Skip to content

Andere structuren om de snelheid erin te houden.

Daar begint het mee

Als je bent gegroeid tot een formule met zo’n tien tot vijftien franchisenemers, moeten structuren veranderen. Je wil immers snelheid in de besluitvorming houden. Dat kan bijvoorbeeld met de oprichting van commissies. Een formeler overlegorgaan is een franchisevereniging.

Neem contact op
of bel direct: 085 401 1699
Een groep mensen luisteren aandachtig naar een spreker terwijl ze op stoel zitten
Illustratie van een doolhof en uitgebeeld hoe je deze moet volgen, bovenop zit een ijsvogel

Minder op gevoel, meer op feitelijke afspraken.

Professionaliseren doe je niet alleen: we helpen je commissies inrichten of de vereniging oprichten. Ook hoort de installatie van het bestuur erbij en we nemen binnen zo’n vereniging regelmatig de voorzittersrol. Behoefte aan een notulist? Ook die rol kunnen we op ons nemen.

Tot slot zorgen we voor een zakelijkere relatie met franchisenemers. Want waar je als kleinere formule veel op gevoel en vertrouwen kunt doen, zul je als grotere franchisegever meer op basis van feitelijke afspraken moeten handelen.

Ontdek De Franchise Adviseur

De juiste tools voor een professionele formule.

Onze Toolbox.

We werken het verdienmodel voor zowel franchisegever als franchisenemer uit. Daarbij is het belangrijk dat de fee die je ontvangt in evenwicht is met jouw toegevoegde waarde. Want alleen dan is de formule toekomstbestendig.

Franchiseovereenkomst

Alle rechten en plichten die in het franchisehandboek staan, leggen we vast in een waterdichte franchiseovereenkomst: juridisch correct en up-to-date. Documenten zoals de algemene betalingsvoorwaarden, inkoopovereenkomsten en intellectuele eigendomsrechten, rayoneringen nemen we op als bijlagen.

Begeleiding en coaching

We ondersteunen je met inhoudelijke adviezen en praktische tips. Daarbij kun je rekenen op onze betrokkenheid en profiteren van onze jarenlange specialistische ervaring op het gebied van franchise.

Canvas strategisch businessmodel

We maken een fictieve foto van je bedrijf over 3-5 jaar, waarbij we je businessmodel beschrijven in de ideale wereld. Dit geeft perspectief en helpt koers bepalen. Om het ideaalbeeld waar te maken, zetten we ambities om in actiepunten en kpi’s en beschrijven we hoe de beloftes aan de markt waargemaakt kunnen worden. Elke dag weer…

DISC-model

Wil je weten of een franchisenemer bij de formule past? Dan kijken we niet alleen naar kennis en ervaring, maar met het DISC-model ook naar gedrag. Hoe leer je elkaar beter begrijpen, je sluit immers een overeenkomst voor meerdere jaren met elkaar. Dit model is overigens ook inzetbaar op andere gebieden: van coaching en verkoop tot bedrijfscultuur en leiderschap.

Precontractueel Informatie Document (PID)

Volgens de Wet Franchise moet je tijdens de precontractuele fase alle relevante informatie delen met een kandidaat franchisenemer. Dat kan via een PID. Ons proces is zo ingericht dat een extra PID niet noodzakelijk is. Je moet echter wel minimaal vier weken een stand still periode in stand houden, die ook ingebouwd is in onze procedures.

Benchmark

Met een benchmarkonderzoek vergelijken we franchisenemers op 5 vlakken: klant, financieel, interne processen en innovatie en leren. Wie doet het goed en wie niet? En waarom is dat zo? Met de verkregen inzichten kun je gericht bijsturen: per locatie of voor de complete formule. Benchmark is een belangrijk instrument voor franchisenemers om inzicht te verkrijgen in hun prestaties en voor franchisegevers een belangrijke toegevoegde waarde.

Update franchisedocumenten

Je formule is continu in ontwikkeling, dus je documenten moeten dat ook zijn. In goed overleg scherpen we deze voor je aan. Ook checken we belangrijke franchisedocumenten periodiek voor je, zoals het franchisehandboek en juridische overeenkomsten zoals geheimhoudingsverklaring en franchisecontract.

Commissies

Met verschillende commissies op operationeel niveau worden taken en verantwoordelijkheden duidelijk en vergaderingen effectiever. We helpen je deze commissies samenstellen en monitoren de voortgang binnen iedere werkgroep.

Strategie en positionering

De beste aanpak begint met de juiste strategie. Dat geldt ook voor het ontwikkelen van een franchiseformule. Waar liggen kansen en bedreigingen? En hoe ga je ermee om?

Illustratie van een ijsvogel

Franchisehandboek

Om onduidelijkheden te voorkomen, staan alle spelregels beschreven in een franchisehandboek. Deze zijn verdeeld over 19 bedrijfskundige onderdelen, zoals marketing, ICT en overlegstructuren. Goed om te weten: dit franchisehandboek is een verplicht onderdeel van elke formule.

Geheimhoudingsverklaring

Om te voorkomen dat een kandidaat franchisenemer na verkennende gesprekken je formule (of onderdelen daarvan) met anderen deelt, stellen we een geheimhoudingsverklaring op. Voor sommige is dit document beter bekend als een Non-Disclosure Agreement (NDA) en maakt onderdeel uit van de Pre Contractuele Fase.

Formulemanagement

Omdat een formule continu in ontwikkeling is, blijven we meedenken over verbeteringen en vernieuwingen. En ook zorgen we ervoor dat alle documenten up-to-date blijven, franchise handboek bijgewerkt wordt en de jaarplannen uitgevoerd worden. Staat er veel te gebeuren? Dan kunnen we deze werkzaamheden ook als interim-formulemanager uitvoeren in verschillende vormen.

Franchiseportaal

Alle documenten die nodig zijn, vind je overzichtelijk terug in ons online portaal. Wordt er iets gewijzigd? Dan krijg je automatisch een melding. Het franchiseportaal is stevig beveiligd, heeft verschillende rechtenniveaus en is toepasbaar in meerdere talen. Het Portaal kan gebruikt worden door zowel franchisegevers als ook door franchisenemers onderling.

Werving en selectie

We begeleiden je bij de zoektocht naar nieuwe franchisenemers. Belangrijke troeven hierbij: ons uitgebreide netwerk en kennis van de franchise markt. Zijn we in gesprek met een kandidaat? Dan kijken we vooral naar de persoon en bewaken het pre contractuele toetredingsproces. Daarnaast geven we zekerheid in het proces door onze ervaring en expertise toe te passen op de toetreding.

Export

Wil je internationale groei met franchise? Elk land heeft zo zijn eigen wetten en regels, die onder meer invloed hebben op contracten, belastingen en het verdienmodel. Wij zoeken dit tot op de bodem voor je uit. Er zijn verschillende manieren om Internationaal te groeien en daar helpen we graag bij met onze kennis en ervaring.

Jaarplan

Iedere partij in de franchisesamenwerking, zowel franchisegever als ook de gelieerde franchisenemers, dienen een jaarplan op te maken. Dit vertelt tijdig iets over de ambities en koers die de formule of onderneming wenst te varen. Eerst met elkaar de inhoud bespreken, daarna pas uitvoeren. Gebruik de kennis en kunde van de franchisenemers om het plan van franchisegever naadloos aan te laten sluiten op deze wensen.

Franchisevereniging

We richten een franchisevereniging op als professioneel overlegorgaan, waarbij we vaak als onafhankelijk franchise specialist de voorzittersrol nemen. Het bestuur behartigt de belangen van alle aangesloten leden op het gebied van bijvoorbeeld formulemanagement, contracten en fees en vormt een gespecialiseerde toevoeging op de kennis van de franchisenemers op het gebied van franchise. (je haalt meer kennis in huis/aan tafel)

Mediation

Is er een conflict tussen franchisegever en franchisenemer? Dan treden we op als mediator: we analyseren de ontstane situatie en bemiddelen onafhankelijk. Met onze kennis en ervaring weten we probleemsituaties snel te localiseren.

De hoogste tijd om samen, nieuwe ambities te ontdekken.

Deze franchisegevers gingen je voor.

Logo Pearle

Al 7 jaar is Bart de voorzitter van het bestuur van de franchisevereniging. Hij staat zijn vak en komt op voor onze belangen zonder de belangen van de formule uit het oog te verliezen. We vertrouwen op zijn kennis en ervaring en vinden in De Franchiseadviseur een belangrijke partner om onze professionalisering als gesprekspartner aan tafel bij franchisegever vorm te geven. Bestuur Pearl Franchisevereniging

Lees meer
Pearle
Logo Vier Seizoenen Buiten

Bart heeft ons bijgestaan met het bouwen van onze formule en met de aansluiting van onze eerste franchisenemer. Nu willen we meer, klaar om de markt van hoveniers te bereiken en ons concept verder uit te rollen. De adviesrol van De Franchiseadviseur past ons goed om deze doelen te bereiken. Marco en Maurice (eigenaren)

Vier Seizoenen Buiten
Logo Racesquare F1

Vanwege de vele aanvragen hebben wij in samenwerking met De Franchiseadviseur de mogelijkheden onderzocht voor verdere groei met franchise. We zitten nu midden in dit leerzame proces en zien veel mogelijkheden voor verdere groei voor ons. De begeleiding bij gesprekken en de franchisekennis helpt ons bij het nemen van de juiste beslissingen. Arno Grooteman (algemeen directeur)

Racesquare
Logo GewoonGers

Vanwege de grote successen van ons bedrijf hebben we gemeend de processen beter vast te leggen. Hieruit is een eerste nieuwe locatie ontstaan in de Amsterdam Arena naast de bestaande locatie in Rotterdam. Franchise behoort tot de opties en deze zijn we verder aan het onderzoeken samen met de Franchiseadviseur. Robin van Houwelingen (Technisch Directeur)

GewoonGers
Logo Bodytec Studio

Bart heeft ons franchisemodel goed vastgelegd en hiermee de basis gelegd voor verdere groei van ons bedrijf. We hebben nu 6 vestigingen en gaan onze EMS technieken verder beschikbaar stellen aan nieuwe franchisenemers. Pascale de Goeij (eigenaresse)

Bodytec Studio

Wij kunnen De FranchiseAdviseur aanraden, zelfs bij een bewezen en doorontwikkelde franchiseformule, om de puntjes op de ‘i’ te zetten en de onderlinge samenwerking naar een professioneler niveau te brengen. Het team van de FranchiseAdviseur denkt mee en kijkt vooruit om er samen wat van te maken. Ze zijn een echte partner.”

Curves
Logo ASK 2023 III

We zitten midden in het ontwikkelproces van de franchise voor onze organisatie. De begeleiding en kennis die Franchiseadviseur hiervoor inzet helpt ons enorm onze groeistrategie beter vorm te geven. Javier Saez Perez (algemeen directeur)

AS Kwadraat

Wij ervaren de samenwerking met Bart en zijn team tot nu toe als zeer prettig. De begeleiding is prettig en stap voor stap worden we meegenomen in het proces en het franchisemodel. De communicatie is ook prettig en is er op gericht om jou als (toekomstig) franchisegever goed in het zadel te helpen. Geen vraag is te gek en daarnaast nemen Bart en zijn team veel werk uit handen. Wij kunnen De Franchiseadviseur dan ook van harte aanbevelen.

Stephan Dijkstra
Het Arbeidsdeskundig Collectief

Franchise lijkt heel simpel maar is een complex concept waar ook veel wet- en regelgeving bij komt kijken. Omdat wij al vrij snel van mening waren dit niet zelfstandig te kunnen, kwamen wij in contact met de Franchiseadviseur. Onze verwachting om in het gehele proces van A tot en met begeleidt te worden is daarin volledig waargemaakt.

Philip Voogt
Maatje voor de Zorg

De begeleiding vanuit De FranchiseAdviseur was buitengewoon goed. Er ligt nu een heel mooi en goed franchisehandboek, wat zonder hulp van De FranchiseAdviseur niet was gelukt.

Gwenny Hoebe
FreshPc Nederland BV

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.