Ga naar hoofdinhoud

Samen sterk in een franchisevereniging

Daar begint het mee

Een franchisevereniging is een vereniging van franchisenemers van een bepaalde formule. Het bestuur van de franchisevereniging vertegenwoordigt het belang van alle aangesloten franchisenemers richting de franchisegever op het gebied van formulemanagement, contracten, fee en dergelijke.

Ontdek De Franchise Adviseur
Mannen en vrouwen bespreken zaken en zitten aan tafel met boeken, rekenmachine en tablet
Illustratie van een vrouw met een verrekijker waar een ijsvogel op zit

Van begeleiding tot de voorzittersrol.

Wanneer je als franchisenemer de krachten wilt bundelen in een vereniging, helpen wij bij het oprichten daarvan. We stellen officiële documenten op, ondersteunen bij de samenstelling van het bestuur én adviseren over de overlegstructuur. Ook kunnen we de voorzittersrol nemen: ervaren, onafhankelijk en objectief. Zo zorgen we er samen voor dat de formule zich vanuit het oogpunt van de leden blijft ontwikkelen.

Het is ook mogelijk om een franchiseraad op te richten die als afvaardiging met een franchisegever overlegt. Maar omdat een raad in tegenstelling tot een vereniging geen entiteit is, geniet de vereniging in alle gevallen de voorkeur.

De juiste tools voor een goede samenwerking.

Onze Toolbox.

We werken het verdienmodel voor zowel franchisegever als franchisenemer uit. Daarbij is het belangrijk dat de fee die je ontvangt in evenwicht is met jouw toegevoegde waarde. Want alleen dan is de formule toekomstbestendig.

Franchiseovereenkomst

Alle rechten en plichten die in het franchisehandboek staan, leggen we vast in een waterdichte franchiseovereenkomst: juridisch correct en up-to-date. Documenten zoals de algemene betalingsvoorwaarden, inkoopovereenkomsten en intellectuele eigendomsrechten, rayoneringen nemen we op als bijlagen.

Canvas strategisch businessmodel

We maken een fictieve foto van je bedrijf over 3-5 jaar, waarbij we je businessmodel beschrijven in de ideale wereld. Dit geeft perspectief en helpt koers bepalen. Om het ideaalbeeld waar te maken, zetten we ambities om in actiepunten en kpi’s en beschrijven we hoe de beloftes aan de markt waargemaakt kunnen worden. Elke dag weer…

DISC-model

Wil je weten of een franchisenemer bij de formule past? Dan kijken we niet alleen naar kennis en ervaring, maar met het DISC-model ook naar gedrag. Hoe leer je elkaar beter begrijpen, je sluit immers een overeenkomst voor meerdere jaren met elkaar. Dit model is overigens ook inzetbaar op andere gebieden: van coaching en verkoop tot bedrijfscultuur en leiderschap.

Benchmark

Met een benchmarkonderzoek vergelijken we franchisenemers op 5 vlakken: klant, financieel, interne processen en innovatie en leren. Wie doet het goed en wie niet? En waarom is dat zo? Met de verkregen inzichten kun je gericht bijsturen: per locatie of voor de complete formule. Benchmark is een belangrijk instrument voor franchisenemers om inzicht te verkrijgen in hun prestaties en voor franchisegevers een belangrijke toegevoegde waarde.

Update franchisedocumenten

Je formule is continu in ontwikkeling, dus je documenten moeten dat ook zijn. In goed overleg scherpen we deze voor je aan. Ook checken we belangrijke franchisedocumenten periodiek voor je, zoals het franchisehandboek en juridische overeenkomsten zoals geheimhoudingsverklaring en franchisecontract.

Commissies

Met verschillende commissies op operationeel niveau worden taken en verantwoordelijkheden duidelijk en vergaderingen effectiever. We helpen je deze commissies samenstellen en monitoren de voortgang binnen iedere werkgroep.

Illustratie van een ijsvogel

Franchisehandboek

Om onduidelijkheden te voorkomen, staan alle spelregels beschreven in een franchisehandboek. Deze zijn verdeeld over 19 bedrijfskundige onderdelen, zoals marketing, ICT en overlegstructuren. Goed om te weten: dit franchisehandboek is een verplicht onderdeel van elke formule.

Begeleiding en coaching

We ondersteunen je met inhoudelijke adviezen en praktische tips. Daarbij kun je rekenen op onze betrokkenheid en profiteren van onze jarenlange specialistische ervaring op het gebied van franchise.

Franchiseportaal

Alle documenten die nodig zijn, vind je overzichtelijk terug in ons online portaal. Wordt er iets gewijzigd? Dan krijg je automatisch een melding. Het franchiseportaal is stevig beveiligd, heeft verschillende rechtenniveaus en is toepasbaar in meerdere talen. Het Portaal kan gebruikt worden door zowel franchisegevers als ook door franchisenemers onderling.

Werving en selectie

We begeleiden je bij de zoektocht naar nieuwe franchisenemers. Belangrijke troeven hierbij: ons uitgebreide netwerk en kennis van de franchise markt. Zijn we in gesprek met een kandidaat? Dan kijken we vooral naar de persoon en bewaken het pre contractuele toetredingsproces. Daarnaast geven we zekerheid in het proces door onze ervaring en expertise toe te passen op de toetreding.

Jaarplan

Iedere partij in de franchisesamenwerking, zowel franchisegever als ook de gelieerde franchisenemers, dienen een jaarplan op te maken. Dit vertelt tijdig iets over de ambities en koers die de formule of onderneming wenst te varen. Eerst met elkaar de inhoud bespreken, daarna pas uitvoeren. Gebruik de kennis en kunde van de franchisenemers om het plan van franchisegever naadloos aan te laten sluiten op deze wensen.

Franchisevereniging

We richten een franchisevereniging op als professioneel overlegorgaan, waarbij we vaak als onafhankelijk franchise specialist de voorzittersrol nemen. Het bestuur behartigt de belangen van alle aangesloten leden op het gebied van bijvoorbeeld formulemanagement, contracten en fees en vormt een gespecialiseerde toevoeging op de kennis van de franchisenemers op het gebied van franchise. (je haalt meer kennis in huis/aan tafel)

Mediation

Is er een conflict tussen franchisegever en franchisenemer? Dan treden we op als mediator: we analyseren de ontstane situatie en bemiddelen onafhankelijk. Met onze kennis en ervaring weten we probleemsituaties snel te localiseren.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.