Skip to content

Faillissement, het einde of een nieuw begin?

Wanneer een franchisegever failliet gaat, houdt de franchiseovereenkomst op te bestaan. Dit betekent dat er formeel geen samenwerking meer is. Er ontstaat dan voor de franchisenemer wel een probleem. Helaas zullen franchisenemers de gevolgen van het faillissement meestal direct voelen, omdat de formule feitelijk tot stilstand komt.

Grote franchiseketen failliet

In onze kennisbank deelden wij eerder al een artikel over faillissement. Nu begin dit jaar de grote speelgoedwinkelketen Intertoys failliet is verklaard en er een nieuwe wetgeving franchise aankomt, willen wij deze kennis graag opnieuw met u delen.

Belangrijke zaken om in kaart te krijgen:

  • Hoe is het juridisch geregeld tussen franchisegever en franchisenemer?
  • Hoe zijn afspraken met contractleveranciers opgesteld?
  • Waar gaan de merkrechten naartoe?
  • Wie zijn de schuldeisers?
  • Waar ligt het intellectueel eigendom van de formule?

Zorg dat je antwoorden op bovengenoemde vragen in beeld krijgt en win (juridisch) advies in. Wist u bijvoorbeeld dat er advocaten zijn die gespecialiseerd zijn in franchise? Als franchisenemer moet je je voor en tijdens het faillissement niet te afwachtend opstellen.

Hoe wordt faillissement in de nieuwe wetgeving geregeld?

Er staat een nieuwe franchise wetgeving klaar. Eén van de onderwerpen waarop wordt toegezien in deze nieuwe wet franchise is de beëindiging van de franchisesamenwerking. Zorg daarom dat uw franchiseorganisatie goed is voorbereid bent op deze nieuwe wet. Het wetsvoorstel is inmiddels door het kabinet naar de Raad van State gestuurd. Kijk uw documenten daarom nu na.

Investeerders

Een faillissement wil niet altijd zeggen dat de formule verdwijnt. Zo is tot grote vreugde van de vele Nederlandse kinderen Intertoys overgenomen door een Portugese investeerder. Deze heeft het aantal vestigingen gehalveerd. Met name toplocaties in grote steden gaan sluiten. Wel zijn een aantal franchisenemers aangesloten gebleven.

Doorstart

Mocht een doorstart niet lukken, bedenk dan dat een faillissement van de franchisegever niet het einde hoeft te betekenen voor een franchisenemer. Misschien is het juist wel een nieuw begin van een mooie toekomst!

Zoekt u hulp bij het uitstippelen van uw franchise toekomst? Deel uw toekomstplannen met ons. Wij zorgen dat uw vragen antwoorden worden en hindernissen kansen. Ook voor het controleren en updaten van uw franchisehandboek of franchiseovereenkomst staan wij voor u klaar. Neem voor een vrijblijvende kennismaking of scan contact met ons op door een mail te sturen of bel ons op 040 – 78 78 474. Wij helpen u graag verder!

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.