Skip to content

Franchiseovereenkomst: is er een proefperiode?

Meestal is er geen proefperiode wanneer u een franchiseovereenkomst tekent. Spendeer extra tijd aan de voorbereidingen en lees het franchisehandboek goed door zodat u weet welke operationele afspraken er gelden.

Niet geschikt

Franchisen is enorm populair. Maar niet elke ondernemer is geschikt om een concept dat door anderen is uitgedacht succesvol te exploiteren. Over één nacht ijs gaan is onverstandig, daarvoor zijn de belangen te groot. Het gaat namelijk om lange termijn verplichtingen. Dus oriënteer u uitvoerig en wees kritisch. Stel veel vragen, ook aan uzelf. Om te beginnen met de vraag of franchise wel de samenwerkingsvorm is die bij u past?

Vervolgens is het belangrijk dat u een organisatie kiest, die bij u past. Niet alleen qua branche, maar ook qua type samenwerking. De onderlinge afspraken, verantwoordelijkheden en vrijheden verschillen per formule nogal. Oriënteer u daarom op verschillende formules en zorg dat u alle benodigde informatie en documentatie ook daadwerkelijk krijgt. Het gaat hierbij niet alleen om de franchiseovereenkomst, maar ook om zaken als het franchisehandboek, de ins & outs over het verdienmodel en omzet- en winstprognoses. En stel vooral veel vragen en screen (ook financieel) dus ook de franchisegever.

Bestaande franchisenemers

Praat met verschillende mensen van de franchiseorganisatie om erachter te komen of u zich prettig voelt binnen de cultuur van de formule. Praat ook vooral met bestaande franchisenemers van de formule en check hoe de organisatie functioneert. Worden afspraken nagekomen? Hoe is de begeleiding? En de ondersteuning? En de communicatie?

Ga niet alleen af op het goede gevoel en de gesprekken, maar teken pas een samenwerkingsovereenkomst, als de afspraken ook zakelijk en professioneel in elkaar steken en cijfers het succes bevestigen. Zorg vooral ook dat u alle afspraken en spelregels begrijpt zodat u “echt” weet waaraan je begint!

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.