Skip to content

Het Franchisehandboek! Welke onderwerpen mogen niet ontbreken?

Een franchisehandboek is onmisbaar voor iedere franchiseformule. In een franchisehandboek staan alle operationele afspraken van een franchiseformule duidelijk beschreven. In het franchisehandboek staan veel verwijzingen naar de franchiseovereenkomst en andersom. Zonder franchisehandboek is er geen basis om samen te werken. Hierin staan tenslotte alle spelregels die relevant zijn voor de ontwikkeling van de formule.

Ondernemen is blijven ontwikkelen

De franchiseovereenkomst bevat de formeel juridische afspraken tussen franchisegever en franchisenemer. Deze afspraken wilt u gedurende de samenwerking niet meer veranderen. Maar de operationele afspraken die in het handboek staan beschreven, kunnen wel tussentijds bijgesteld worden. Hierover dient wel goed overleg en afstemming te zijn met de franchisenemers. Door het handboek regelmatig te updaten, ontwikkelt u uw formule. Want ondernemen is blijven ontwikkelen.

Uitgebreid document

Het franchisehandboek is dus een uitgebreid document waarin vaste elementen van de samenwerking beschreven worden. Hoe uitgebreid dit wordt gedaan, wordt bepaald door de hardheid van de formule. Veel afspraken centraal ‘regelen’ betekent al snel een dik handboek. Handboeken zijn er in fysieke vorm (papier) en digitaal.

Onderwerpen die in het handboek zeker niet mogen ontbreken, zijn:

  • Bewijs van Intellectueel eigendom dat franchisegever eigenaar is van het merk;
  • Verdienmodellen;
  • Hoe een overleg plaatsvindt, frequentie en taakverdeling;
  • Exploitatiemodel en investeringsoverzicht;
  • Marketingbepalingen;
  • Huisstijlbepalingen;
  • Contractleveranciers.

Verantwoordelijkheden

Het franchisehandboek verschaft helderheid over de taakverdeling en verantwoordelijkheden. Voor zowel de franchisegever als franchisenemer. Want als een franchisenemer niet weet wat de de afspraken zijn, is verplichte naleving hiervan erg lastig. Zorg dus dat u een goed handboek heeft. En houdt het handboek actueel door het regelmatig te checken.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.