Skip to content

Hoe lang loopt een franchisecontract, samenwerkingscontract?

Gemiddeld 5 jaar, maar hiervan kan worden afgeweken. Dit is sterk afhankelijk van het investeringsmodel en de terugverdientijd van de formule. In de Retail zijn ook huurcontracten van invloed, maar dat is in de zakelijke dienstverlening minder van toepassing. Als de investeringen in een formule hoog zijn en de terugverdientijd langer duurt, kan van de gemiddelde duur worden afgeweken.

Soms wil je als partijen aan elkaar wennen en is een kortere periode prettiger om mee te starten. Immers, als u tussentijds wilt eindigen kan dat niet zomaar. Zeker niet als de andere partij wel verder wil. Dit is dus echt iets om vooraf goed onderzoek naar te doen en alle spelregels van de formule te beoordelen. Hiervoor is een franchisehandboek bedoeld en dient u de letters van de franchiseovereenkomst goed door te nemen. Hoe saai het voor u waarschijnlijk ook is. Als er geen goede franchiseovereenkomst/franchisecontract is, heeft u een nog groter probleem indien u samen niet meer verder wilt.

Lengte van een franchiseovereenkomst is soms ook onderhandelbaar. Realiseer u wel dat beide partijen hierbij extra risico lopen door vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen alvorens de samenwerking echt vruchten heeft kunnen afwerpen. Immers de marketinginspanningen van de formule leveren niet altijd direct resultaat op en als de franchiseovereenkomst eerder eindigt, loopt de franchisenemer hierdoor inkomsten mis.

Dat betekent dat bij reguliere franchisecontracten we veelal uitgaan van 5 jaar, maar dat hiervan kan worden afgeweken afhankelijk van het concept. Een Master franchiseovereenkomst, wanneer iemand de rechten voor een land koopt, duurt langer dan 5 jaar. Logisch ook anders bent u mogelijk niet in staat uw eigen afgesloten franchisecontracten te verlengen omdat uw contract eerder afloopt.

Voor franchisegevers is het van belang dat niet alle franchisecontracten op dezelfde datum eindigen, dit levert extra druk op tijdens de onderhandelingen voor eventuele verlengingen van de franchisecontracten. Een franchisecontract regelt enkel de juridische samenwerking tussen beide entiteiten en zegt weinig over de operationele afspraken, deze afspraken staan in het franchisehandboek.

De inhoud van het contract moet wel overeenkomen en kan eventueel op een paar punten afwijken. Deze afwijkende afspraken worden dan vastgelegd in een sideletter.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.