Skip to content

Hoe weet ik of het franchisecontract wel klopt?

U gaat een franchiseovereenkomst aan met uw franchisegever. Maar hoe weet u of het franchisecontract wel klopt? Het antwoord is eenvoudig. Door het franchisecontract te laten controleren bij een franchiseadviseur of jurist.

Maatwerk

Een goede franchiseovereenkomst is een maatwerk overeenkomst. Dit wil zeggen dat de inhoud van de overeenkomst is afgestemd op de franchiseformule, het type samenwerking, de branche en de specifieke exploitatiewijze. Het ontwikkelde concept en het DNA van de formule dient dan ook in hoge mate de inhoud van de franchiseovereenkomst te bepalen. Alleen in een maatwerk overeenkomst wordt de formule optimaal beschermd en zijn de belangen van zowel franchisegever als franchisenemer goed uitgewerkt en geborgd. Bovenal moet het een duidelijke overeenkomst zijn waarin de onderlinge rechten en plichten helder en in begrijpelijke taal staan beschreven.

De inhoud van de overeenkomst dient daarnaast zo te zijn ingericht dat de betreffende formule kan worden aangepast aan veranderende wet- en regelgeving, omstandigheden en ontwikkelingen in de markt. Zo’n moment doet zich bijvoorbeeld voor na afloop van de contractperiode. Hierna kan voor de daarop volgende periode een nieuwe overeenkomst worden afgesloten en eventuele veranderingen worden aangepast.

Franchise handboek

Verder is het gebruikelijk dat de franchiseovereenkomst verwijst naar het franchisehandboek. Zeker ook omdat het handboek een verlengstuk van de franchiseovereenkomst is. Hiermee is het handboek een essentieel onderdeel de franchiseovereenkomst en daardoor voor partijen direct een juridische betekenis heeft. Tevens dient de franchisesamenwerking te voldoen aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, gewoonten en regels in de betrokken branche en franchisepraktijk.

nederlandse franchise code

Voor franchisegevers:

Er zijn verschillende standaard formats of voorbeeld franchiseovereenkomsten in omloop. Uit de praktijk blijkt dat bepalingen in zo’n standaard overeenkomst gebrekkig, overbodig of zelfs bezwarend kunnen zijn voor zowel franchisegever als franchisenemer. Goedkoop blijkt dan duurkoop te zijn. Een maatwerk overeenkomst is dan ook een must. Evenals het periodieke updaten van het franchisecontract én handboek. Dit is werk voor een specialist.

Voor franchisenemers:

Laat de franchiseovereenkomst beoordelen door een deskundige. U overweegt of gaat immers voor een langere periode samenwerken met de franchiseorganisatie van uw keuze. En deze beslissing moet u doordacht nemen zodat u weloverwogen de overeenkomst kunt aangaan. Weet wat u tekent.

De FranchiseAdviseur beoordeelt niet alleen wat er in de overeenkomst staat, maar juist ook datgene wat er niet in staat of er in zou moeten staan.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.