Skip to content

JA, ik wil! Persoonlijke groei en ontwikkeling

In de behoeftepiramide van Maslow is zelfontplooiing één van de behoeften die iedereen probeert na te streven. Na de primaire basisbehoeften volgt de behoefte aan sociale contacten, waardering en erkenning en zo ook zelfontplooiing. Zelfontplooiing is de behoefte om aan je persoonlijke en mentale ontwikkeling te werken. Maar hoe doe je dat?

Manieren voor persoonlijke en mentale ontwikkeling

Er zijn heel veel manieren om aan je persoonlijke en mentale ontwikkeling te werken. Wij vinden het DISC-model een heel praktisch en inzichtelijk model, wat je eigenlijk al kunt inzetten bij een leeftijd vanaf 16 jaar. Het model biedt houvast bij diverse ontwikkelingen op individueel-, team- als organisatieniveau. Dit is dan ook een handig model om in te zetten in uw (franchise)organisatie.

Het DISC-model geeft je met behulp van letters en kleuren inzicht in je eigen gedrag en dat van anderen. Doordat je niet alleen jezelf maar ook de ander beter gaat begrijpen, kun je je eigen boodschap beter overbrengen.

Letters van het DISC-model

Volgens het DISC-model staan de volgende letters voor de volgende omschrijvingen:

D = daadkracht en direct. Mensen met een hogere D stijl zijn vaak besluitvaardig, daadkrachtig, direct, niet zozeer van details maar meer van de grote lijnen, ze nemen graag de leiding en vinden het belangrijk om controle te houden.

= interactief en inspirerend. Mensen met een hogere I stijl zijn communicatief erg vaardig en kunnen anderen goed overtuigen. Zij hebben vaak ook een creatieve geest.

S = samen, stabiel en sociaal. Mensen met een hogere S stijl zijn vaak zorgzaam en harmonieus. Ze zullen een conflict proberen te vermijden en zorgen voor een fijne sfeer. Zij zijn erg mensgericht.

C = check, check, dubbel check. Mensen met een hogere C stijl zijn vaak goed met details. Zij houden van structuur, orde en procedures. C-mensen gaan grondig te werk en hebben behoefte aan onderbouwing en feiten. Ze houden van perfectie.

Herken de persoonlijkheidsstijlen

Het begrijpen van de 4 persoonlijkheidsstijlen helpt je om beter te communiceren, conflicten te voorkomen of te verminderen, de verschillen in anderen te waarderen, vertrouwen te winnen en anderen positief te beïnvloeden.

Als we nu hiermee het beeld schetsen dat het invullen van het DISC-kleurenmodel de oplossing gaat bieden, dan kunnen we dat hierbij meteen de kop indrukken. Dat is namelijk niet het geval. Het is goed om te weten wat je gedragsvoorkeuren zijn, maar belangrijker is hoe je hiermee omgaat in de praktijk en met name in de communicatie en samenwerking met de andere voorkeursstijlen. Dit vinden we veruit het belangrijkste onderdeel. Het is net als met auto rijden: je kunt weten waar het stuur en de versnelling zit, maar dat betekent nog niet dat je kunt auto rijden. Het inzicht in je eigen profiel is slechts het begin van je ontwikkeltraject. Het is iets waar je actief mee aan de slag gaat. Wij begeleiden individuen, teams en organisaties in dit traject.

Nieuwsgierig wat dit voor u of uw organisatie kan betekenen? We vertellen hier graag meer over. Neem hiervoor contact met ons op of bel 040-7878474.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.