Skip to content

Nieuwe franchisewet: de precontractuele fase

In de nieuwe franchisewet, die per 1 januari 2021 ingaat, ligt de nadruk op vier cruciale onderdelen. In dit artikel gaan wij in op het eerste onderdeel ‘de precontractuele uitwisseling van informatie’. Dit onderdeel is van belang voor nieuwe franchisecontracten. Want welke relevante informatie moet in deze precontractuele fase gedeeld worden en hoe lang duurt deze fase?

Duur van de precontractuele fase

Deze precontractuele fase, dus voordat het franchisecontract ondertekend is, duurt minimaal vier weken. In deze periode kan de kandidaat franchisenemer met behulp van de verstrekte informatie een weldoordachte keuze maken. Ook heeft de aanstaande franchisenemer gedurende deze periode de tijd om een deskundige franchiseadviseur of juridische hulp in te schakelen. In deze vier weken mogen er geen wijzigingen worden doorgevoerd die invloed hebben op de keuze van de franchisenemer. Zowel positief als negatief. Daarnaast mogen er in deze tijd ook geen aanvullende voorwaarden gesteld worden. Deze periode noemen we ook wel de “stand-still” periode. Om de franchisenemer in deze periode zelf een goede, vrije keus te laten maken, mag franchisegever in deze periode ook geen voor-investering vragen of alvast de franchiseovereenkomst laten tekenen.

Precontractuele verplichting

In de nieuwe wet franchise wordt in artikel 913 van wetboek 7 beschreven welke relevante informatie er in de precontractuele fase minimaal gedeeld moet worden met potentiële franchisenemers. Dit is een precontractuele verplichting. Hieronder vindt u de informatie die de franchisegever tenminste moet delen:

 Algemene informatie:

  • De franchiseovereenkomst, inclusief bijlagen.
  • Informatie over het franchiseoverleg; in welke vorm en met welke frequentie wordt dit gehouden.
  • Indien aanwezig: de contactgegevens van het vertegenwoordigende orgaan van de franchisenemers.

 Financiële informatie:

  • Een overzicht van alle te betalen vergoedingen en andere financiële bijdragen.
  • Een toelichting op de te betalen vergoedingen en andere bijdragen: waarvoor dienen deze bedragen.
  • Een investeringsoverzicht voor de nieuwe franchisenemers.
  • Informatie over de financiële gezondheid van de franchisegever.
  • Financiële informatie over de beoogde locatie van de nieuwe franchisenemer. Wanneer deze informatie niet voorhanden is, moet informatie worden verstrekt van vergelijkbare franchisevestigingen.

Overzicht precontractuele fase

Precontractueel Informatie Document (PID)

Daarnaast moet alle overige relevante informatie voor de kandidaat-franchisenemer gedeeld worden. Dit kan per franchiseformule verschillen. Het is aan te raden om een zogeheten “Pre-contractueel Informatie Document” (PID) op te stellen. Dit document kan aan de kandidaat franchisenemer worden overhandigd. De franchisenemer ziet dan in één oogopslag welke gegevens hij moet ontvangen. En voor de franchisegever is het duidelijk welke informatie verstrekt moet worden.

Ondersteuning

Wilt u meer weten over deze precontractuele fase? Of heeft u ondersteuning nodig bij het controleren van uw franchiseovereenkomst? Neem dan contact met ons op: info@franchiseadviseur.nl of bel 040 – 7878 474. Wij helpen u graag verder.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.