Skip to content

Stappenplan voor de franchisenemer

meditatie denktijd

1. Wat is uw wens, doel, visie?

Sta goed stil bij wat u écht graag zou willen. Wat zou uw ideaalplaatje zijn over 5 jaar? Denk niet meteen in (on)mogelijkheden, maar vooral in hoe u het zou wensen. Probeer een beeld te schetsen hoe dit eruit zou zien en doorloop de volgende stappen om te zien hoe dicht u middels franchise bij dit ideaalplaatje zou kunnen komen.

2. Past franchise als vorm bij uw plaatje?

Franchise kent zowel voor- als nadelen. Zorg dat u deze goed in kaart brengt om een realistisch beeld over franchise te vormen. U kunt doorklikken op de vraag ‘wat is franchise’ om hier direct meer over te lezen.

3. Een passende franchise formule

U gaat op zoek naar een passende formule en stelt zich de vraag of de cultuur, mentaliteit, visie en doelstellingen bij u passen. Om hier een goed antwoord op te kunnen geven praat u met de franchisegever, maar ook met franchisenemers en mogelijk een externe franchise adviseur. Van de franchisegever wilt u weten wat de toegevoegde waarde van de formule is en van de franchisenemers wilt u weten of dit in de praktijk ook daadwerkelijk merkbaar is. Tevens wilt u inzicht in de resultaten van de vestigingen om voor uzelf een goed exploitatiemodel te kunnen maken. Mocht u dit lastig vinden, dan helpen we u daar graag bij, want voor ons is het dagelijks werk.

exploitatiemodel

4. Toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde van de formule is voor een groot deel bepalend voor de fee’s die u betaalt. Het is daarom belangrijk te weten wat precies de toegevoegde waarde van de formule is en op welke manier u hier voordeel uit haalt. Informeer bijvoorbeeld naar de marketingactiviteiten van de formule en onderzoek waar deze op gericht zijn. Is dit naamsbekendheid, het verkrijgen van leads of bijvoorbeeld het verkopen van een product? Sluit dit aan bij uw eigen behoefte? Vraag de franchisegever ook gerust hoe hij denkt over 3 jaar nog steeds toegevoegde waarde te kunnen geven.

5. Verwachtingen

Bespreek goed wat u van elkaar verwacht en u doet er goed aan om uw gespreksverslag aan de franchisegever te bevestigen. Zo kunt u nog een keer afstemmen of hetgeen u heeft gehoord ook daadwerkelijk is wat de franchisegever heeft bedoeld. U gaat vaak een overeenkomst van 5 jaar aan, dus dit is niet het moment om haast te hebben. Plan zoveel gesprekken als nodig met zowel de franchisegever, franchisenemers, maar ook met deskundige mensen uit uw omgeving die met u kunnen meekijken. Onze tip is echter een keuze te maken met wie u dit het beste kunt bespreken vanuit uw netwerk. Alle goedbedoelde adviezen op een feestje geven u niet het inzicht waar u naar op zoek bent.

franchise handboek

6. Betrek deskundigen bij de precontractuele fase

Neem in de precontractuele fase de tijd voor een grondig marktonderzoek en laat u adviseren door deskundigen. Bij De FranchiseAdviseur hebben we reeds 20 jaar ervaring in franchise en hebben we dagelijks te maken met alle aspecten die hiermee te maken hebben. Graag controleren we voor u de juridische documenten en het bijbehorende franchise handboek indien aanwezig. Uiteindelijk beschrijven deze documenten het stramien van de formule en het is natuurlijk van belang dat dit volledig aansluit bij hetgeen is toegezegd of besproken.

contract tekenen franchise

7. Overeenkomst getekend en nu?

Nadat u een overeenkomst heeft getekend gaat u meestal aan de slag met het volgen van een training of leertraject om binnenkort uw eigen vestiging zelfstandig te kunnen draaien. Dit zijn investeringen, met name in tijd, waardoor u nog niet direct vanaf dag 1 voldoende omzet heeft om uzelf of uw gezin te kunnen onderhouden. Als het goed is heeft u dit uitgewerkt in uw eigen exploitatiemodel en is er op dit moment geen reden voor onrust. Mocht de realisatie van de omzet onverhoopt langer achterblijven dan verwacht, aarzel dan niet om tijdig aan de bel te trekken. De franchisegever en vaak ook andere franchisenemers zijn graag bereid je hierin te begeleiden.

Wanneer u bovengenoemde stappen heeft doorlopen en u bent aangekomen bij punt 8, dan rest ons alleen nog om hierbij punt 8 te benoemen:

champagne op succes

8. Succes

U gaat uw eigen vestiging tot een succes te brengen!

Wenst u meer informatie over de stappen als franchisenemer? Neem contact op ons op via info@franchiseadviseur.nl of bel direct 040 – 787847438

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.