Skip to content

Waar haal ik het te investeren bedrag vandaan?

Om als zelfstandig ondernemer te starten heb je geld nodig, voor een computer, bedrijfsauto of werkruimte. Het mooiste is als je dat kunt financieren uit spaargeld, maar wat als je dat niet hebt of niet genoeg? Hoe kom je dan toch aan het benodigde startkapitaal?

Crowdfunding

‘Investeringen door de massa’, ofwel crowdfunding, worden steeds populairder. Hoe het werkt? Via een crowdfundingplatform breng je je project, concept of product onder de aandacht van potentiële investeerders. Gebruik daarbij de kracht van social media en onlinecampagnes om mensen te interesseren, zowel binnen als buiten jouw netwerk. Zorg wel dat je echt iets speciaals te bieden hebt en …. kom je beloftes na.

Microkrediet

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, zijn microkredieten niet langer kleine bedragen. Heb je als ondernemer een goed idee of product, heb je niet heel veel startkapitaal nodig en kun je daarvoor niet bij de reguliere financiële instellingen terecht? Denk dan eens aan Qredits, een stichting zonder winstoogmerk die microkredieten tot € 50.000,- verstrekt. Daarnaast verlenen ze ook zakelijke en hypothecaire kredieten tot € 250.000,-.

Bbz Starterskrediet

Wil je vanuit een uitkeringsinstantie (bijstands- of werkloosheidsuitkering) een onderneming starten? Denk dan eens aan een starterskrediet of Bbz-uitkering. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen zoals een ondernemingsplan hebben waaruit blijkt dat je bedrijf levensvatbaar is. Daarnaast verstrekken banken je geen lening en tenslotte moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 gewerkte uren voor je bedrijf.

Tips

  • Combineer verschillende vormen van financiering – spaargeld, microkrediet of crowdfunding – om tot je totale startkapitaal te komen.
  • Let op de verhouding tussen de looptijd en de besteding van je financiering
  • Schrijf je ondernemingsplan en financieel plan zelf. Schakel hulp in als je vastloopt. Jij kent jouw plannen en hebt een visie voor ogen. Laat je ondernemingsplan controleren door een deskundige.

Meer informatie

  • Geldboek voor ondernemers: www.kvk.nl/geldboek
  • www.kvk.nl/crowdfunding
  • www.startcrowdfunding.nl
  • www.kvk.nl/geldzakenstarters
  • Hoe maak ik een financieel plan: www.kvk.nl/ondernemingsplan

Bron: www.kvk.nl

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.