Skip to content

Waarom is een franchise handboek nodig?

Een franchisehandboek is nodig om de praktische en operationele afspraken in vast te leggen, een heel belangrijk document dus. De juridische afspraken zoals vastgelegd in de franchiseovereenkomst worden op een praktische wijze in het handboek uitgewerkt. Het handboek vormt samen met het contract een verbinding tussen franchisegever en franchisenemers. Aanpassingen in de formule worden in het handboek doorgevoerd. Het franchisehandboek bevat vele verwijzingen uit en naar de overeenkomst. De twee documenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Daardoor kan de overeenkomst kort, bondig en “licht” blijven, hoewel de meningen daarover wel verdeeld zijn. Het blijft nu eenmaal taaie stof, maar wel noodzakelijk. Met het handboek wordt de formule “tastbaar” gemaakt. Het is een belangrijk document voor zowel kandidaat franchisenemers als voor bestaande franchisenemers zowel voorafgaand aan de start als tijdens de exploitatie van de franchise. Verder is het handboek als visitekaartje belangrijk bij de werving van franchisenemers in de zogenaamde pré-contractuele fase.

Geen of een niet actueel handboek betekent dat je als franchisegever feitelijk de formule en de samenwerking niet serieus neemt! Nederland heeft nog steeds geen franchisewet. De invoering van de Nederlandse Franchise Code en de wettelijke verankering daarvan zit er echter wel aan te komen. Al met al een goede reden om de huidige documenten nog eens goed te bestuderen en daar waar nodig aan te passen en toekomstbestendig te maken.

De samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer zal in de nabije toekomst scherper worden en de rechten en plichten zullen nauwkeuriger gevolgd worden. Als dit niet goed beschreven is, is er dus veel ruimte voor discussie.

Tot slot hoort ook de opmaak van een operationeel jaarplan tot een van de taken van franchisegever. De resultaten hiervan dienen ook opgenomen en verankerd te worden in het franchisehandboek. Dit om ervoor te zorgen dat de bestaande formule aanpassingen juridisch goed vastgelegd worden.

Een handboek is dynamisch en verandert regelmatig.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.