Skip to content

Gezondheidscheck bij uw franchisevestigingen

De Corona-crisis vraagt om nogal wat aanpassingen bij franchiseondernemers. Regels moeten worden aangepast, maar ook goed worden vastgelegd. Eén van deze regels is de gezondheidscheck. Maar wat mag wel en wat juist niet?

Gezondheidscheck en AVG

(Franchise)ondernemers in de horeca of met een contactberoep zoals kappers en schoonheidsspecialisten moeten een gezondheidscheck doen bij hun klanten. Maar wat doet u als franchisegever met deze informatie?

Sinds mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Hierdoor moet uw franchiseorganisatie goed weten wat u wel en niet mag met de informatie die u uit de gezondheidscheck haalt.

Wel vragen, niet registeren

Wat u wel mag doen is uw klanten of bezoekers naar hun gezondheid vragen. Echter mag u deze antwoorden niet registreren of op een andere manier vastleggen of verwerken. Op grond van de AVG mag u namelijk geen medische gegevens verwerken, tenzij er hiervoor een wettelijke uitzondering is.

Medische gegevens mogen pas geregistreerd worden als de klant of bezoeker uitdrukkelijk toestemming geeft. Deze toestemming moet dan ook vastgelegd zijn.

Bij contactberoepen met een medische achtergrond zoals bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten of andere zorgverleners is registratie van medische gegevens alleen gerechtvaardigd als deze gegevens nodig zijn voor een juiste behandeling van de patiënt.

Update franchisehandboek

Om te zorgen dat bij al uw franchisevestigingen goed wordt omgegaan met de corona-maatregelen is het raadzaam om één en ander goed vast te leggen. Dit doet u in uw franchisehandboek.

U kunt in het franchisehandboek de informatie over de gezondheidscheck vastleggen, maar hierin ook andere maatregelen beschrijven die u als franchiseformule treft om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Zo zorgt u dat bij al uw franchisevestigingen dezelfde en juiste regels gelden.

Heeft u hulp nodig bij de update van uw franchisehandboek? Bel ons dan voor een afspraak: 040- 78 78 474. Wij helpen u graag.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.