Skip to content

Van zzp’er naar franchisenemer

Bent u zzp’er en lopen uw opdrachten terug? Dan is aansluiten bij een franchiseformule wellicht een hele goede manier om als zzp’er uw eigen bedrijf voort te zetten.

Het lijkt misschien geen logische stap, maar waar u als zzp’er er vaak alleen voor staat, heeft u als franchisenemer een heel franchiseconcept achter u staan. De franchisegever levert een grote toegevoegde waarde voor de formule. Dus overweegt u zich aan te sluiten bij een franchiseformule, volg dan de volgende stappen:

Juiste franchise match

Niet iedere franchiseformule past bij iedere zelfstandige ondernemer. Volg dan ook uw hart. Het belangrijkste is, bij welke vorm van ondernemen dan ook, dat u passie moet hebben voor hetgeen u doet. Heeft u affiniteit met het werk en het merk? En liggen hier ook uw kwaliteiten als ondernemer? Het moet een juiste match zijn. En franchise is overal, dus er is altijd wel een formule in de branche van uw voorkeur!

Marktonderzoek en kosten

Heeft u een franchiseformule op het oog? Doe dan marktonderzoek. Net als iedere startende ondernemer moet u gedegen vooronderzoek doen voor u start. Is er behoefte in de regio waar u wil starten en wie zijn de concurrenten. Pas dan weet u of een franchise starten zinvol is. Of breng een bezoek aan één van de franchisebeurzen of -bijeenkomsten.

Kostenplaatje in beeld brengen

Breng de kosten in beeld. Wat zijn de investeringen die u moet maken om aan te sluiten bij een franchiseformule en hoe hoog is de entree-fee? Hoe zit het met de huidige financiële situatie van uw eigen bedrijf? Zorg dat dit helder is of laat u adviseren door een deskundige adviseur.

Weeg de voor- en nadelen van franchise en ZZP’er af

Het grote voordeel van een franchiseformule is dat u kunt profiteren van een bestaand merk. De kwaliteit van het merk zal door de franchisegever bewaakt worden. Daarom worden er vaak specifieke opleidingsprogramma’s aangeboden of is er een groot marketingbudget waarop u als franchisenemer mee kunt liften.

Daarnaast hoeft u zelf niet allerlei zaken op te starten of uit te zoeken. Afhankelijk van de toegevoegde waarde(n) van de franchiseformule kunt u gebruik als franchisenemer ook gebruik maken van bijvoorbeeld administratie- en inkoopsystemen.

Een nadeel kan zijn dat u wel te maken heeft met spelregels waaraan u zicht moet houden. De kaders die door de franchisegever zijn vastgelegd in het franchisehandboek bieden gelukkig ook vaak ruimte voor eigen inbreng en initiatief. Dit heeft te maken met de hardheid van de formule. Zorg daarom dat u goed weet wat u wilt.

Van ZZP’er naar franchisenemer, laat u adviseren

Heeft u hulp nodig bij uw zoektocht naar een juiste formule? Of wilt u uw franchisecontract laten checken voordat u de stap zet van zzp’er naar franchisenemer? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.