Skip to content

Full service franchise, wat houdt dat in?

Heeft u plannen om franchisenemer te worden? Dan is het belangrijk om te weten dat er verschillende vormen van franchise zijn. Deze verschillende franchisevormen hebben betrekking op de manier waarop een franchiseorganisatie haar formule exploiteert en kan van grote invloed zijn op de werkwijze van de ondernemers. Het is hierbij van de ondernemer afhankelijk welk type franchise het beste bij hem/haar past. Is dat free franchise of juist full franchise?

Franchisehandboek met praktische en operationele zaken

In een franchisehandboek staat alle informatie over de franchiseformule beschreven. Zoals procedures, spelregels, rol- en taakverdeling, verantwoordelijkheden en instructies. Dit is nodig zodat een franchisenemer weet wat er verwacht wordt en waardoor de franchisevestiging een succes kan worden. Tevens dient het handboek als naslagwerk zodat zowel franchisegever en franchisenemer altijd terug kunnen vinden waaraan men moet voldoen. Hiermee worden problemen of onnodige discussies voorkomen. De franchisegever verzameld alle relevante informatie en bundelt dit zodanig in een handboek, zodat de franchisenemers alles begrijpen en het voor hen goed werkbaar is. Bij hard franchise zal het handboek uitgebreider zijn, dan wanneer een formule soft franchise is.

Handboek als juridisch kader

Het franchisehandboek waarin de praktische en operationele zaken zijn uitgewerkt, maakt deel uit van de franchiseovereenkomst. Dit heeft dan ook juridische waarde en vormt samen met de overeenkomst het juridisch kader van de franchiseformule. Beide documenten moeten altijd naar elkaar verwijzen en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Professionele begeleiding bij het maken van een het franchisehandboek is dan ook sterk aan te bevelen.

Periodiek actualiseren van het handboek in een franchise portaal

Maar ook het periodiek actualiseren van het franchisehandboek is een belangrijke actie. Als franchisegever blijft u zich ontwikkelen. Hierdoor zullen er zich regelmatig wijzigingen in de processen of afspraken voordoen. Deze operationele veranderingen voert u, nadat deze zijn besproken met de franchisenemers, door in het franchisehandboek. Het boek kunt u ook digitaal beschikbaar maken, zoals in het Franchise Portaal. Hiermee is de gewijzigde informatie altijd real time beschikbaar is.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.