Skip to content

Ontdek de kansen van een horeca onderneming met De FranchiseAdviseur

Franchisen, wat houdt het in?

Franchisen is een zakelijk model waarbij bedrijven, franchisenemers genoemd, een bestaand bedrijfsconcept gebruiken en exploiteren dat eigendom is van een moederbedrijf of franchisegever. De franchisenemer profiteert van de naamsbekendheid, bewezen operationele processen en ondersteuning van het moederbedrijf.

Dit model biedt ondernemers de kans om een eigen bedrijf te runnen met minder risico dan bij het starten van een volledig onafhankelijke onderneming. In de horecasector betekent franchisenemer worden dat je deel uitmaakt van een bekend merk, met alle voordelen van dien.

Kansen in de horeca een veilige route naar succes

Droom je ervan je eigen horecazaak te runnen? Overweeg dan de mogelijkheden van het worden van een franchisenemer in de horeca. Laat franchiseadviseur je begeleiden in deze boeiende reis. Dit artikel verkent niet alleen de kansen binnen de wereld van horeca ondernemingen, maar biedt ook diepgaand inzicht in de actuele marktontwikkelingen in Nederland.

Geschiedenis van franchising in de horeca

De oorsprong van franchising in de horeca kan worden teruggevoerd naar het begin van de 20e eeuw, een tijd waarin ondernemers begonnen te experimenteren met gestandaardiseerde bedrijfsmodellen. Een van de pioniers was A&W, een bekende fastfoodketen die in 1919 begon met het franchisen van hun root beer-stand. Deze aanpak legde de basis voor wat later een wijdverspreid fenomeen zou worden in de horeca-industrie.

Uitbreiding en populariteit

Naarmate de jaren verstreken, groeide de populariteit van franchising bij horeca ondernemingen gestaag. In de nasleep van de tweede wereldoorlog begonnen bekende merken zoals McDonald’s en KFC hun franchiseconcepten te ontwikkelen en te verspreiden, wat resulteerde in een ongekende groei en globalisering van fastfoodketens. Deze succesverhalen inspireerden talloze horeca ondernemers om deel te nemen aan dit bewezen bedrijfsmodel, waardoor franchising in de horeca een essentieel onderdeel werd van de branche.

Horeca ondernemingen in Nederland

De horeca branche in Nederland is een belangrijke speler in de economie, met duizenden restaurants, cafés, hotels en andere etablissementen. Volgens recente gegevens zorgt de horeca voor een aanzienlijk deel van de werkgelegenheid en draagt het bij aan het bruto binnenlands product.

Franchising in de horeca

Franchising heeft de horecasector getransformeerd door ondernemers de mogelijkheid te bieden om deel uit te maken van succesvolle merken met bewezen bedrijfsmodellen. Een aanzienlijk percentage van horeca ondernemingen in Nederland maakt gebruik van het franchisemodel, profiterend van de ondersteuning en naamsbekendheid die het biedt.

Actuele trends en toekomstige vooruitzichten

In de moderne tijd zien we een evolutie in de horeca met toenemende aandacht voor gezonde voeding, duurzaamheid en gepersonaliseerde ervaringen. Franchiseconcepten passen zich aan deze trends aan, waarbij velen focussen op gezonde menu-opties en milieubewuste praktijken. Dit geeft franchisenemers de mogelijkheid om in te spelen op de steeds veranderende behoeften van consumenten en zich te onderscheiden in een competitieve markt. Horeca ondernemingen die hierop inspelen hebben een aanzienlijk groeipotentieel

Wil je op de hoogte gehouden worden van Franchisekansen?

Vul je e-mailadres in dan mailen wij je informatie over formules die op zoek zijn naar potentiële franchisenemers.

Bart de FranchiseAdviseur
Illustratie van een ijsvogel
In welke branche(s) ben je geïnteresseerd?

Kansen in de horeca onderneming

De horeca biedt een vruchtbare bodem voor aspirant-ondernemers. Het worden van een franchisenemer in de horeca betekent profiteren van een bewezen succesformule. Als franchisenemer stap je in een concept dat zich al heeft bewezen en geniet je van de voordelen van een gevestigde naam.

Voordelen van horeca onderneming

  • Ondersteuning van franchiseadviseur: Franchiseadviseur biedt uitgebreide begeleiding, variërend van het selecteren van de juiste formule tot het opstellen van een succesvol businessplan.
  • Marktexpertise: Profiteer van onze kennis over de laatste marktontwikkelingen in Nederland om weloverwogen beslissingen te nemen.
  • Toegang tot netwerk: Als franchisenemer heb je toegang tot een waardevol netwerk van collega-ondernemers en experts.
Jack & Jacky's | De FranchiseAdviseur | Franchiseformule van de week
Jack & Jacky's | De FranchiseAdviseur | Franchiseformule van de week
Gangnam Chicken sfeer pand | De FranchiseAdviseur
De Frietmeester - De FranchiseAdviseur - Franchiseformule van de week
KCC franchiseformule
olearys-mall-of-the-netherlands-23051216453084
Eazie | De Franchise Adviseur
Tres Tapas | De Franchise Adviseur

De huidige staat van de horecamarkt

Nederland heeft een dynamische horecamarkt die voortdurend evolueert. De trend naar gezonde voeding, duurzaamheid en unieke eetervaringen biedt kansen voor innovatieve horeca ondernemingen. Onze experts bij franchiseadviseur staan klaar om je te informeren over de meest recente ontwikkelingen en hoe deze van invloed kunnen zijn op jouw keuzes als toekomstige franchisenemer.

Aantal franchise vestigingen:

Het totale aantal franchise vestigingen bedraagt ruim 34.000 in 2022. Hierbij nemen de detailhandel non-food en dienstverlening de leiding, gevolgd door horeca met 3.734 vestigingen.

Werkgelegenheid:

De horecasector biedt werk aan een substantieel aantal medewerkers. In 2022 zijn er 88.000 mensen werkzaam binnen de horeca-franchisevestigingen.

Omzet franchise vestigingen:

De omzet van franchisevestigingen is ook een belangrijke indicator. Hoewel de detailhandel food de hoogste omzet heeft, is de horeca met €3.8 miljard in 2022 ook aanzienlijk.

Horeca Onderneming Trends

Trends en overwegingen:

1. Stabiele groei

Het totale aantal franchisegevers en vestigingen laat een relatief stabiele groei zien. Dit suggereert een positieve en consistente trend in de markt.

2. Werkgelegenheid in de horeca:

Horeca ondernemingen blijven belangrijke werkgevers, wat wijst op de impact van de sector op de arbeidsmarkt.

3. Omzetgroei in de horeca:

De stijgende omzet bij horeca ondernemers is een indicatie van de groeiende vraag naar horecadiensten en het succes van het franchisemodel binnen deze sector.

4. Diversificatie van sectoren

Naast de horeca spelen ook detailhandel, dienstverlening en andere sectoren een cruciale rol in de franchisebranche, wat wijst op een diversificatie van het franchiselandschap.

5. Economische Bijdrage:

De cijfers geven aan dat de franchisebranche een significante bijdrage levert aan de economie, niet alleen in termen van werkgelegenheid maar ook qua omzet.

Hoe word je franchisenemer?

  1. Onderzoek en selectie: Ontdek de diverse franchiseformules in de horeca en identificeer degene die bij jou past.
  2. Kennismaking met franchiseadviseur: Maak kennis met ons team voor een uitgebreid gesprek over jouw doelen en wensen.
  3. Due diligence: Voer grondig financieel onderzoek uit naar de gekozen franchiseformule en analyseer de bijbehorende documentatie.
  4. Financiële planning: Werk samen met onze financiële experts om een solide financieel plan op te stellen.
  5. Contractonderhandeling: Franchiseadviseur begeleidt je bij de onderhandelingen en helpt ervoor te zorgen dat de overeenkomst ook in jouw voordeel is.

Deskundige begeleiding door FranchiseAdviseur

Bij FranchiseAdviseur begrijpen we dat het traject naar franchisenemer worden complex kan zijn. Daarom bieden we deskundige begeleiding op maat. Ons team van ervaren adviseurs staat klaar om je door elke stap van het proces te leiden, van het eerste contact tot de opening van jouw eigen horecazaak.

De franchisewet in Nederland

Sinds 1 januari 2021 is de franchisewet van kracht in Nederland. Deze wet heeft tot doel een evenwichtige en transparante relatie te waarborgen tussen franchisegevers en franchisenemers. Het stelt regels en vereisten vast met betrekking tot de precontractuele uitwisseling van informatie, de inhoud van de franchiseovereenkomst en de beëindiging ervan.

De franchisewet beoogt de positie van franchisenemers te versterken en een basis te leggen voor eerlijke onderhandelingen tussen beide partijen. Voor aspirant-franchisenemers is het van groot belang om deze wet te begrijpen en de rechten en plichten die hieruit voortvloeien.

Financiële support voor jouw horeca onderneming

Een veelvoorkomende zorg bij aspirant-franchisenemers is de financiering van hun onderneming. Franchiseadviseur helpt je niet alleen bij het opstellen van een financieel plan, maar informeert je ook over mogelijke subsidies en financiële ondersteuning die beschikbaar zijn voor startende ondernemers in de horeca.

Samenvatting

De horecamarkt in franchising blijft een vitale speler binnen de bredere franchisebranche in Nederland. De groeiende omzet en werkgelegenheid bij horeca ondernemers wijzen op gunstige kansen voor ondernemers die overwegen om deel te nemen aan de horeca-franchisewereld.

Franchisenemer worden in de horeca is een interessante reis die vraagt om zorgvuldige overweging en deskundige begeleiding. Franchiseadviseur staat klaar om je te ondersteunen op elk moment van deze reis. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek de mogelijkheden die de horeca-franchisewereld te bieden heeft. De deuren naar jouw ondernemersavontuur staan wijd open!

Voor meer informatie en een persoonlijk adviesgesprek, laat je gegevens hieronder achter en wij nemen vrijblijvend contact met je op.

Branchecijfers

Franchise: Een Belangrijke Drijvende Kracht in het Midden- en Kleinbedrijf

Van de 908 franchiseformules behoort 80% tot het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dit betreft franchiseformules met maximaal 50 franchisevestigingen, tot 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal €50.000.000.

Aantal franchisegevers

244

Aantal franchise vestigingen

11.601

Aantal medewerkers

250.100

Aantal franchisegevers

22.600

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.