Skip to content

Een franchisevereniging, onmisbaar of te missen als kiespijn?

Binnen een grotere franchiseformule is het eigenlijk onmisbaar: de franchisevereniging. Is deze binnen uw formule aanwezig?

Wat is een franchisevereniging?

Een franchisevereniging is een vereniging van franchisenemers van een bepaalde formule. Het bestuur van de franchisevereniging vertegenwoordigt het belang van alle aangesloten franchisenemers richting de franchisegever. De franchisevereniging heeft statuten en in veel gevallen een huishoudelijk reglement. Bij voorkeur zijn alle franchisenemers van de betreffende formule bij de vereniging aangesloten. Echter is dit niet altijd het geval.

Voordeel voor de franchisegever

Voor een franchisegever heeft de aanwezigheid van een franchisevereniging zeker voordelen. Zo is het efficiënt om afspraken te maken en overeenkomsten te kunnen sluiten met één vertegenwoordiging van alle franchisenemers.

Het bestuur van franchiseverenigingen

Het bestuur van een franchisevereniging bestaat uit een aantal franchisenemers. Zij vertegenwoordigen alle franchisenemers van de betreffende franchiseformule. Tot het bestuur kunnen ook externe kandidaten toetreden. Dit is vaak een deskundige op het gebied van franchise. Zo vervullen wij ook een rol als voorzitter bij diverse franchiseverenigingen. Daarnaast leveren wij ook een notulist. Indien gewenst hoeft er tijdens de vergaderingen dus geen franchisenemer de aandacht verdelen tussen vergaderen en notuleren.

Voordelen van een externe voorzitter

Het aantrekken van een externe voorzitter heeft diverse voordelen. Deze externe voorzitter van een franchisevereniging is namelijk:

  • Onafhankelijk
  • Objectief
  • Niet emotioneel betrokken
  • Ervaren op gebied van franchise

Instemmingsrecht nieuwe wet franchise

Zeker nu de nieuwe franchisewet per 1 januari 2021 van kracht wordt, is het voor franchisenemers verstandig om te verenigen. In de nieuwe wet is het instemmingsrecht opgenomen. Met de komst van deze nieuwe wet heeft de franchisegever bij diverse beslissingen instemming nodig van de franchisenemer. Bijvoorbeeld als franchisegever van plan is om de franchiseovereenkomst te wijzigen of een afgeleide formule wil exploiteren en deze plannen financiële gevolgen hebben voor de franchisenemer. In de memorie van toelichting op de franchisewet wordt geadviseerd om een drempelwaarde in de franchiseovereenkomst op te nemen.

Portaal voor franchiseverenigingen

Ook binnen een franchisevereniging is communicatie uitermate belangrijk. Om de aangesloten franchisenemers snel te kunnen informeren is er ook een handige tool. Door de inzet van het franchise portaal, bereikt u direct alle leden van uw franchisevereniging. Het portaal is een beveiligde, online omgeving waar u bijvoorbeeld de notulen, afspraken of vragen kunt plaatsen.

Franchise Portal

Wilt u meer weten over het opzetten van een franchisevereniging, of over het franchise portaal? Bel ons op 040 – 78 78 474 of stuur ons een vrijblijvende email. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.