Skip to content

Welke investeringen verwacht een franchisegever van de franchisenemer?

Tijdens de precontractuele fase moet duidelijk worden welke investeringen een franchisegever verwacht van haar franchisenemers. Zowel in de opstartfase maar zeker ook tijdens de samenwerkingsovereenkomst. Deze afspraken staan beschreven in het franchisehandboek. Afhankelijk van de hardheid van de formule, moet een franchisenemer zelf veel doen of niet. Qua investeringen in tijd en of geld geldt hiervoor hetzelfde. Sommige concepten zijn zo ver ontwikkeld dat enkel na afsluiten van de overeenkomst, de operatie vanzelf start en de vestiging opgestart wordt. Andere softere concepten vragen meer inbreng van de franchisenemer zelf, hierdoor zijn de investeringen vaak ook lager.

Als een formule al bewezen heeft succesvol te zijn, zullen de investeringen zoals entreefee ook hoger liggen. In de dienstverlening zijn de initiële investeringen weer lager omdat hier geen ruimte of inventaris bij komt kijken.

Een franchisenemer dient zelf een exploitatie- & investeringsmodel op te maken en uit te rekenen wat de financiële consequenties zijn van aansluiting bij de franchiseformule. Dit model kan hij toetsen bij de franchisegever en vergeet hierbij niet de periodieke herinvesteringen om de franchisevestiging up-to-date te houden.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.