Skip to content

Hoeveel entreefee (goodwill) moet ik betalen?

Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Hoeveel heeft franchisegever vooraf moeten investeren in de formule en hoeveel goodwill is er al opgebouwd in naam en omzet door bijvoorbeeld eigen vestigingen of andere franchise vestigingen? Zowel entreefee als ook de maandelijkse operationele fees moeten passen in het exploitatiemodel van franchisenemer, waarbij opgemerkt dat de entreefee eenmalig is en de franchisefee maandelijks of periodiek terugkerend. Een entree fee wordt vaak eenmalig gerekend en varieert van € 0 tot enkele tonnen. Sommige formules hanteren een lage entreefee om de drempel voor toetreding zo laag mogelijk te houden en hiermee snellere groei te realiseren. Het kan ook protectionistisch werken als de fee hoog is, wat exclusiviteit kan borgen.

De entreefee bevat ook vaak elementen als een starterspakket waarbij franchisenemer een basispakket afneemt om als volwaardig franchisenemer aan de slag te kunnen. Hiermee heeft franchisegever een zekerheid ingebouwd dat deze kosten bij toetreding niet later pas genomen worden door franchisenemer. Het zou kunnen leiden tot een winkel die niet af is, omdat franchisenemer niet verder wil investeren. Dat is niet wenselijk.

Entreefee is de enige bijdrage die onderhandelbaar is, althans dat vinden wij. Franchisegevers die verschil maken tussen operationele fees bij haar franchisenemers maken het moeilijk uit te leggen dat alle franchisenemers hetzelfde krijgen (begeleiding en marketing) maar dat sommige er minder voor betalen. Dat moet dus te allen tijde voorkomen worden of hersteld als het al zover is.

Zowel de entreefee als ook de maandelijkse bijdragen moeten passen in het exploitatiemodel van franchisenemer. Als hij of zij niet in staat is om op redelijke termijn de exploitatie break even te draaien, o.a. vanwege de hoge fees, dan is deelname niet slim en verantwoord.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.