Skip to content

Franchisegever worden?

Stappenplan en tips voor succesvolle start

Als je ondernemend bent ingesteld en je hebt een succesvol bedrijfsconcept ontwikkeld, dan is het aantrekkelijk zijn om een franchisegever te worden. Het oprichten van een franchiseformule leidt namelijk leiden tot een grotere naamsbekendheid, hogere omzetten en meer winst. Maar hoe word je eigenlijk een franchisegever? In dit artikel bespreken we wat een franchisegever is, wat de voordelen zijn van het worden van een franchisegever, de stappen die nodig zijn om een succesvolle franchisegever te worden en enkele tips voor het runnen van een succesvolle franchise.

Wat is een franchisegever?

Een franchisegever is een bedrijf of organisatie die een franchisemodel gebruikt om zijn bedrijf uit te breiden en te laten groeien. Het franchisemodel is gebaseerd op het principe van het delen van succes. De franchisegever biedt zijn bedrijfsmodel, producten en diensten aan franchisenemers aan, in ruil voor een vergoeding en het volgen van strikte richtlijnen en regels. Franchisenemers betalen vaak eenmalige én Periodieke vergoedingen (zoals entree fee en marketing fee) vergoedingen aan de franchisegever voor het recht om de bedrijfsnaam, het merk, de producten en diensten te gebruiken.

Voordelen van franchisegever worden

Het worden van een franchisegever heeft verschillende voordelen. Een belangrijk voordeel is dat je als franchisegever de kans hebt om je bedrijf uit te breiden met minder financiële risico’s en de verantwoordelijkheden van het opzetten van nieuwe vestigingen en het aansturen van nieuwe werknemers. Franchisenemers zijn verantwoordelijk voor het opzetten en runnen van hun eigen vestigingen, terwijl de franchisegever de verantwoordelijkheid heeft om een effectief franchisemodel te creëren en te onderhouden.

Een ander voordeel van het worden van een franchisegever is dat je als franchisenemer profiteert van de expertise, ervaring en de marketinginspanningen van de franchisegever. Dit kan leiden tot een hogere naamsbekendheid en omzet voor beide partijen. Door het delen van middelen en kennis, kunnen franchisegevers en franchisenemers samenwerken om de bedrijfsgroei te versnellen en meer winst te genereren.

Franchise beginnen

Voorwaarden voor franchisegever worden

Het worden van een franchisegever is niet voor iedereen weggelegd. Om een succesvolle franchiseformule op te zetten, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Uniek concept: het bedrijfsconcept moet uniek zijn en zich onderscheiden van andere bedrijven in dezelfde branche.
  • Bewezen succes: het bedrijfsconcept moet zich bewezen hebben in de praktijk en een bewezen trackrecord hebben van succes.
  • Overdraagbaarheid: het bedrijfsconcept moet overdraagbaar zijn aan andere ondernemers. Dit betekent dat het concept niet afhankelijk mag zijn van jouw persoonlijke vaardigheden of kennis.
  • Systeem en structuur: het bedrijfsconcept moet een duidelijk systeem en structuur hebben, dat kan worden toegepast door andere ondernemers.
  • Financiële haalbaarheid: het oprichten van een franchiseformule brengt kosten met zich mee. Het is daarom belangrijk dat het bedrijfsconcept financieel haalbaar is.

Stappenplan voor het worden van een franchisegever

Voordat je een franchiseformule kunt opzetten, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit betekent dat je een goed businessplan moet hebben en dat je duidelijk moet hebben wat je wilt bereiken met de franchiseformule.

Daarnaast moet je als franchisegever ook een gedetailleerd handboek voor de franchisenemers opstellen, waarin alle aspecten van het franchiseconcept worden beschreven.

Het handboek kan dienen als een soort blauwdruk voor de franchisenemers, waarin alle belangrijke informatie over de franchiseformule, het assortiment, de marketing, de huisstijl en de operationele procedures wordt vastgelegd. Op die manier kunnen de franchisenemers op een gestructureerde manier aan de slag gaan en ervoor zorgen dat het franchiseconcept op een uniforme en consistente manier wordt uitgevoerd.

Een franchisegever worden is dus niet iets wat je zomaar doet, maar waar je goed over na moet denken. Het is belangrijk om een heldere visie te hebben en deze goed te kunnen overbrengen op potentiële franchisenemers. Het is immers jouw bedrijf en jouw reputatie die op het spel staan. Zorg daarom dat je voldoende kennis en ervaring hebt op het gebied van franchising, en dat je weet hoe je een succesvolle franchiseformule kunt ontwikkelen.

Naast het opzetten van een franchiseformule is het ook belangrijk om een goed ondersteuningsprogramma te ontwikkelen voor je franchisenemers. Dit programma moet ervoor zorgen dat franchisenemers alle benodigde kennis en vaardigheden krijgen om jouw concept succesvol te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan trainingen op het gebied van sales en marketing, maar ook aan ondersteuning bij het opzetten van de administratie en de boekhouding.

Marketing en promotie

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat het runnen van een franchiseorganisatie veel tijd en energie kost. Je zult veel tijd moeten investeren in het vinden en opleiden van franchisenemers, en je zult voortdurend moeten werken aan de verdere ontwikkeling van je franchiseformule. Maar als je bereid bent om hierin te investeren, kan het opzetten van een franchiseorganisatie een zeer lucratieve en bevredigende stap zijn in je carrière als ondernemer.

Het ontwikkelen van een succesvolle franchiseformule is een vak apart, en daarom kan het verstandig zijn om hierbij hulp in te schakelen. Er zijn verschillende organisaties en adviseurs zoals de FranchiseAdviseur die gespecialiseerd zijn in franchising en die je kunnen helpen bij het opzetten van een franchiseformule. Zij kunnen je onder meer adviseren over de juridische aspecten van franchising, het opstellen van franchiseovereenkomsten, het opstellen van een franchisehandboek en het vinden van geschikte franchisenemers. Daarnaast leren ze je het ‘vak franchise’.

Een franchisegever aan het woord

Het nog jonge bedrijf Racesquare heeft meerdere vestigingen en wil de komende jaren fors uitbreiden. De bezoekers van Racesquare nemen plaats in een F1-simulator, ook wel een sim genoemd. Ze beleven vervolgens in één uur een compleet raceweekend, inclusief vrije training, kwalificatie en de Grand Prix. Ook aan special effects zoals rook- en lichteffecten is gedacht.

Vanwege de vele aanvragen hebben wij in samenwerking met De Franchiseadviseur de mogelijkheden onderzocht voor verdere groei met franchise. We zitten nu midden in dit leerzame proces en zien veel mogelijkheden voor verdere groei voor ons. De begeleiding bij gesprekken en de franchisekennis helpt ons bij het nemen van de juiste beslissingen. Arno Grooteman (algemeen directeur)

Marketing en promotie

Conclusie

Een franchisegever worden is een belangrijke stap in je carrière als ondernemer. Het biedt de mogelijkheid om een succesvolle bedrijfsformule te delen met anderen en om je bedrijf verder uit te bouwen. Maar het is geen beslissing die je zomaar moet nemen. Zorg dat je voldoende kennis en ervaring hebt op het gebied van franchising en ontwikkel een goed ondersteuningsprogramma voor je franchisenemers. Op die manier vergroot je de kans op succes en kun je optimaal profiteren van de voordelen van franchising.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.