Skip to content

Franchisenemer worden, jouw weg naar succesvol ondernemerschap.

Droom je ervan om zelfstandig te ondernemen en je eigen bedrijf te leiden? Franchisenemer worden kan de ideale route zijn om deze ambitie te realiseren. Bij De FranchiseAdviseur staan we klaar om je te begeleiden bij elke stap van dit fascinerende traject. In deze stuk bespreken we alles wat je moet weten over het worden van een franchisenemer en hoe onze expertise je kan helpen bij het realiseren van deze droom.

Hoe word je franchisenemer en wat betekent dit?

Franchisenemer worden betekent dat je als zelfstandige ondernemer een samenwerking aangaat met een gevestigd merk, de franchisegever. Je krijgt toegang tot het bewezen bedrijfsmodel, de merknaam en operationele processen van de franchisegever, waardoor je jouw eigen bedrijf kunt opzetten onder de vlag van een bekend merk. De FranchiseAdviseur begrijpt het belang van deze beslissing en staat klaar om je te helpen bij het navigeren door het complexe landschap van franchising.

Franchise beginnen

Voordelen van franchisenemer worden met de FranchiseAdviseur

Wil je op de hoogte gehouden worden van Franchisekansen?

Vul je e-mailadres in dan mailen wij je informatie over formules die op zoek zijn naar potentiële franchisenemers.

Bart de FranchiseAdviseur
Illustratie van een ijsvogel
In welke branche(s) ben je geïnteresseerd?

Gevestigd merk en bewezen succes

Als franchisepartner profiteer je van de naamsbekendheid en het vertrouwen dat consumenten al hebben in het merk. Dit biedt een solide basis voor het starten van je eigen onderneming. De FranchiseAdviseur beoordeelt of het merk echt zo sterk is en goed beschreven staat in het handboek.

Ondersteuning en begeleiding

Bij de FranchiseAdviseur bieden we uitgebreide ondersteuning en begeleiding gedurende het hele proces, vanaf het eerste contact tot ver na de lancering van je franchiseonderneming.

Toegang tot bewezen bedrijfsprocessen

Als franchisepartner heb je toegang tot bewezen bedrijfsprocessen en operationele procedures, waardoor je sneller en efficiënter kunt groeien. De FranchiseAdviseur beoordeelt hoe deze processen ingericht zijn en voldoende toegevoegde waarde leveren.

Inkoopvoordelen

Door deel uit te maken van een groter netwerk kun je profiteren van inkoopvoordelen en gunstige voorwaarden bij leveranciers, wat je concurrentiepositie versterkt.

Gemeenschap van ondernemers

Als franchisepartner maak je deel uit van een gemeenschap van gelijkgestemde ondernemers, waarbij je kunt leren van elkaars ervaringen en elkaar kunt ondersteunen bij uitdagingen. De FranchiseAdviseur beoordeelt de wijze van overleg en inspraak. Kan via een franchiseraad of franchise vereniging.

Uitdagingen van franchisenemer zijn en hoe De FranchiseAdviseur helpt

Minder Zelfstandigheid: Als franchisenemer dien je de richtlijnen en procedures van de franchisegever te volgen, wat kan leiden tot minder autonomie dan bij een volledig zelfstandige onderneming. De FranchiseAdviseur helpt je bij het vinden van een balans tussen de voordelen van het franchisenemerschap en je eigen ondernemersambities.

Doorlopende Kosten: Naast de initiële franchisevergoeding kunnen er doorlopende kosten zijn, zoals royalty’s en marketingbijdragen. Onze experts kunnen je helpen bij het begrijpen en beheren van deze kosten.

Concurrentie binnen het Netwerk: Soms moet je binnen hetzelfde franchiseconcept concurreren met andere franchisenemers, afhankelijk van de toegewezen gebieden. In de franchisehandboek staat vaak omschreven wat de spelregels zijn in dit soort situaties.

Afhankelijkheid van de Franchisegever: Als franchisenemer ben je in hoge mate afhankelijk van de beslissingen en prestaties van de franchisegever. Deze afhankelijkheid wordt mede bepaald door het type franchise waarmee je te maken krijgt, of het nu gaat om soft- of hardfranchise. In een soft franchise-model heb je vaak meer vrijheid en ruimte voor eigen initiatief, terwijl bij hardfranchise de franchisegever meer controle en richtlijnen oplegt. Het is essentieel om deze dynamiek te begrijpen en je comfortniveau te bepalen binnen de afhankelijkheidsstructuur van de franchiseovereenkomst.

Onze diensten voor franchisenemers

Franchiseanalyse

We helpen je bij het identificeren van geschikte franchisekansen die aansluiten bij je interesses en vaardigheden.

Financiële haalbaarheid

Onze consultants voeren gedegen haalbaarheidsstudies uit om ervoor te zorgen dat franchisenemerschap financieel haalbaar is voor jou.

Onderhandelingen en contractbeoordeling

We begeleiden je bij de onderhandelingen met franchisegevers en zorgen ervoor dat je goed begrijpt wat er in de franchiseovereenkomst staat.

Doorlopende ondersteuning

Onze ondersteuning stopt niet na de start van je franchiseonderneming. We blijven beschikbaar om je te begeleiden en adviseren gedurende je hele franchisenemerschap.

Veel gestelde vragen over franchisenemerschap bij De FranchiseAdviseur

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van De FranchiseAdviseur bij het worden van een franchisenemer?

Door ons in te schakelen krijg je toegang tot uitgebreide expertise en begeleiding op het gebied van franchisenemerschap. We helpen je bij het maken van de juiste keuzes en ondersteunen je gedurende het hele proces.

Zijn er kosten verbonden aan het advies van De FranchiseAdviseur?

Ja, er zijn kosten verbonden aan onze diensten. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze tarieven en diensten.

Hoelang duurt het proces om franchisenemer te worden?

De duur van het proces kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. We streven ernaar om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Gemiddeld genomen is een periode van 3 maanden wel haalbaar.

Is franchisenemer worden geschikt voor iedereen?

Franchisenemer worden kan een geweldige kans zijn, maar het is niet voor iedereen geschikt. Het vereist toewijding en ondernemerschap, financiële buffers en hard werken.

Kan ik franchise-eigenaar worden zonder ervaring in de branche?

Ja, veel franchisegevers bieden uitgebreide training en ondersteuning aan nieuwe franchise-eigenaren.

Wat is het verschil tussen franchiseondernemer worden en zelfstandig ondernemerschap?

Wat is het verschil tussen franchiseondernemer worden en zelfstandig ondernemerschap?

Kan ik mijn eigen ideeën implementeren als franchiseondernemer?

Als franchiseondernemer dien je over het algemeen de richtlijnen van de franchisegever te volgen, maar er is vaak ruimte voor eigen inbreng binnen de kaders van het merk. Het niveau van eigen inbreng kan echter variëren, afhankelijk van het type franchiseformule waarmee je te maken hebt, zoals soft- of hardfranchise.

Wat is het eerste wat ik moet doen als ik franchiseondernemer wil worden?

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek, waarin we je doelen en interesses zorgvuldig bespreken. Op onze website bieden we een overzicht van diverse franchiseformules, inclusief informatie over investeringskosten en franchisefees. Tijdens een persoonlijk gesprek kunnen we dieper ingaan op de specifieke spelregels binnen een bepaalde formule en al je vragen beantwoorden.

De Franchisemarkt in Nederland

Detailhandel

De detailhandel is een van de grootste sectoren in de Nederlandse franchisemarkt. Met formules verspreid over verschillende branches, waaronder supermarkten, drogisterijen, kledingwinkels, elektronicazaken en meer, blijft deze sector een dominante speler. In 2022 alleen al waren er meer dan 15.000 franchisevestigingen actief in de detailhandel, met een totale jaarlijkse omzet van ruim €25 miljard.

Horeca

De horecasector is een prominente en levendige branche in de Nederlandse franchisemarkt. Met franchiseformules variërend van restaurants, cafés en fastfoodketens tot bezorgdiensten, biedt deze sector diverse mogelijkheden voor ondernemers. In 2022 waren er meer dan 3.500 franchisevestigingen actief in de horeca, met een totale jaarlijkse omzet van bijna €15 miljard.

Zakelijke dienstverlening

De zakelijke dienstverlening is een groeiende sector binnen de Nederlandse franchisemarkt, met formules zoals schoonmaakbedrijven, adviesbureaus, reisbureaus en vastgoeddiensten. In 2022 waren er meer dan 9.000 franchisevestigingen actief in de zakelijke dienstverlening, met een totale jaarlijkse omzet van ongeveer €12 miljard.

Gezondheidszorg

Ook in de gezondheidszorg zijn er diverse franchiseformules actief, waaronder apotheken, fysiotherapiepraktijken en thuiszorgdiensten. In 2022 waren er meer dan 2.000 franchisevestigingen actief in de gezondheidszorg, met een totale jaarlijkse omzet van ongeveer €5 miljard.

Persoonlijke verzorging

De sector persoonlijke verzorging omvat franchiseformules in branches zoals kappers, schoonheidssalons, fitnesscentra en tandheelkunde. In 2022 waren er meer dan 3.000 franchisevestigingen actief in de persoonlijke verzorging, met een totale jaarlijkse omzet van bijna €2 miljard.

Franchisenemer worden brengt zowel voordelen als risico’s met zich mee, waardoor het een uitdagende stap richting ondernemerschap is.

Schakel tijdig een expert in om je te begeleiden en beginnersfouten te voorkomen. Daarnaast heeft De FranchiseAdviseur inzage in de wijze van samenwerken per formule en kan hierdoor beter bepalen of een formule echt bij je past. Je gaat immers vaak een franchiseovereenkomst aan voor 5 jaar en tussentijdse ontbinding is vaak niet mogelijk.

Bij De FranchiseAdviseur zijn we er om je te begeleiden en ondersteunen bij elke stap van dit avontuur. Als je klaar bent om de volgende stap te zetten naar het worden van een franchisenemer, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor deskundig advies en een vliegende start van je franchiseonderneming.

Bart de FranchiseAdviseur

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.