Skip to content

Word een succesvolle franchiser

"Ontdek de voordelen van franchiser worden".

Wat is een Franchiser en waarom kiezen ondernemers hiervoor?

Als je geïnteresseerd bent in ondernemerschap, heb je mogelijk gehoord van het concept “franchising”. Een franchiser is een ondernemer die ervoor kiest om een franchisebedrijf te starten. Maar wat houdt dat precies in? Laten we eens dieper ingaan op de wereld van franchisers en ontdekken waarom zoveel ondernemers voor deze route kiezen.

Wat is franchising?

Franchising is een zakelijk model waarbij een ondernemer, bekend als de franchiser, een overeenkomst sluit met een franchisegever om een bedrijf te runnen met behulp van het bestaande merk, de producten en de operationele structuur van de franchisegever. Dit biedt de franchiser de mogelijkheid om een eigen bedrijf te starten met de ondersteuning van een gevestigd merk en bewezen bedrijfsprocessen.

Het profiel van een franchiser

Niet elke ondernemer is geschikt om een franchiser te worden. Succesvolle franchisers delen bepaalde eigenschappen die hen onderscheiden van andere ondernemers. Ze hebben een ondernemende geest, zijn bereid om in een bewezen bedrijfsmodel te investeren en hebben een sterke drive om succesvol te zijn. Daarnaast zijn ze teamspelers en kunnen ze effectief samenwerken met de franchisegever en andere franchisenemers binnen het netwerk.

Waarom kiezen ondernemers voor franchising?

Er zijn verschillende redenen waarom ondernemers ervoor kiezen om franchiser te worden:

 • Bewezen succes: Als franchiser profiteer je van een bewezen bedrijfsmodel en bewezen producten of diensten. Dit vermindert het risico van het opstarten van een bedrijf aanzienlijk, omdat je kunt bouwen op de ervaring en het succes van de franchisegever.
 • Ondersteuning en begeleiding: Een van de grote voordelen van franchising is de ondersteuning en begeleiding die je ontvangt van de franchisegever. Ze bieden training, operationele richtlijnen en continue ondersteuning om je te helpen slagen.
 • Naamsbekendheid en marketing: Als franchiser profiteer je van de naamsbekendheid van het merk en de marketinginspanningen van de franchisegever. Dit kan je helpen om sneller klanten aan te trekken en je bedrijf op te bouwen.
 • Inkoopvoordelen: Door deel uit te maken van een franchise, kun je profiteren van inkoopvoordelen en schaalvoordelen. Dit kan resulteren in lagere kosten voor producten of grondstoffen, wat je winstmarges ten goede komt.

De voordelen en nadelen van het zijn van een franchiser

Als franchiser zijn er zowel voordelen als nadelen waarmee je rekening moet houden. Laten we ze eens bekijken:

Voordelen van het zijn van een franchiser:

 • Ondernemersvrijheid binnen een bewezen concept: Als franchiser kun je profiteren van de vrijheid om je eigen bedrijf te runnen, terwijl je tegelijkertijd kunt vertrouwen op het bewezen concept van de franchisegever. Je kunt gebruikmaken van hun succesvolle bedrijfsstrategieën en richtlijnen, wat de kans op succes vergroot.
 • Ondersteuning en training: Franchisegevers bieden vaak uitgebreide training en voortdurende ondersteuning aan hun franchisenemers. Dit omvat onder andere operationele begeleiding, marketingondersteuning en training op gebieden zoals klantenservice en personeelsbeheer.
 • Merkbekendheid en marketing: Een groot voordeel van franchising is dat je profiteert van de al gevestigde merkbekendheid van de franchisegever. Dit kan leiden tot een snellere klantacquisitie en helpt je om vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten.
 • Inkoopkracht en schaalvoordelen: Als franchiser kun je profiteren van de inkoopkracht en schaalvoordelen van het franchisebedrijf. Dit kan resulteren in gunstigere inkoopprijzen voor producten en diensten, waardoor je winstmarges kunnen toenemen.

De nadelen van het zijn van een franchiser

 • Gebrek aan volledige autonomie: Hoewel je als franchiser ondernemingsvrijheid hebt, moet je ook rekening houden met de regels en richtlijnen van de franchisegever. Dit kan beperkingen opleggen aan de manier waarop je je bedrijf kunt runnen en beslissingen kunt nemen.
 • Ongoing kosten en royalty’s: Als franchiser betaal je meestal een initiële franchisevergoeding en doorlopende royalty’s aan de franchisegever. Deze kosten kunnen van invloed zijn op je winstmarges en financiële prestaties.
 • Minder flexibiliteit in productaanbod: Als franchiser ben je doorgaans gebonden aan de producten en diensten die worden aangeboden door de franchisegever. Dit kan beperkingen opleggen aan het aanpassen van je aanbod aan de lokale markt of specifieke klantbehoeften.
 • Afhankelijkheid van het succes van de franchisegever: Het succes van jouw bedrijf als franchiser kan deels afhangen van het succes en de reputatie van de franchisegever. Als de franchisegever negatief in het nieuws komt of in financiële moeilijkheden verkeert, kan dit ook van invloed zijn op jouw bedrijfsresultaten.
Franchise beginnen

Het franchisetraject in 5 stappen

Nu je bekend bent met de basisprincipes en voor- en nadelen van het zijn van een franchiser, laten we eens kijken naar het franchisetraject in 5 stappen:

Stap 1: Onderzoek en evaluatie

De eerste stap in het franchisetraject is grondig onderzoek en evaluatie. Je moet verschillende franchisekansen onderzoeken en analyseren om te bepalen welke het beste bij jou past. Dit omvat het bestuderen van de markttrends, het beoordelen van de concurrentie en het evalueren van het succes en de geloofwaardigheid van de franchisegever.

Stap 2: Kennismaking met de franchisegever

Als je een potentiële franchisegever hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om een kennismakingsgesprek te plannen. Tijdens dit gesprek kun je meer te weten komen over het bedrijfsmodel, de ondersteuning die ze bieden en de verwachtingen die ze hebben van hun franchisenemers. Dit is ook een goede gelegenheid om vragen te stellen en de wederzijdse fit te beoordelen.

Stap 3: Franchiseovereenkomst en financiering

Als je hebt besloten om met een specifieke franchisegever samen te werken, is het tijd om de franchiseovereenkomst te bekijken en eventuele juridische en financiële aspecten te bespreken. Je moet de voorwaarden van de overeenkomst zorgvuldig bestuderen en eventueel met een juridisch adviseur overleggen voordat je deze ondertekent. Daarnaast moet je de financiële aspecten, zoals de initiële franchisevergoeding en de operationele kosten, in overweging nemen en een plan maken voor financiering indien nodig.

Stap 4: Opzetten van je franchiseonderneming

Na het voltooien van de formele stappen, is het tijd om je franchiseorganisatie op te zetten. Dit omvat het vinden van een geschikte locatie, het inrichten van de winkel of het opstarten van je bedrijf, volgens de franchisegever’s richtlijnen, het inhuren en trainen van personeel en het opzetten van de operationele systemen. De franchisegever zal je ondersteunen bij dit proces en je voorzien van de nodige middelen en begeleiding.

Stap 5: Ondersteuning en groei als franchiser

Eenmaal operationeel als franchiser kun je rekenen op voortdurende ondersteuning van de franchisegever. Ze bieden training, marketingondersteuning en operationele begeleiding om je te helpen succesvol te zijn. Bovendien is het belangrijk om actief betrokken te zijn bij het franchisenetwerk, ervaringen uit te wisselen met andere franchisenemers en deel te nemen aan eventuele trainingen en conferenties om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.

franchiser

Veelgestelde vragen (FAQ) over franchisers

In veel gevallen kun je jouw franchisewinkel verkopen aan een nieuwe franchiser. Dit proces wordt meestal begeleid door de franchisegever, die goedkeuring moet verlenen aan de nieuwe eigenaar. Je kunt de franchise ook aanbieden aan franchisegever.

Als franchiser moet je meestal een initiële franchisevergoeding betalen om toegang te krijgen tot het franchisenetwerk. Daarnaast zijn er vaak doorlopende royalty’s en marketingbijdragen die je aan de franchisegever moet betalen.

Hoewel ervaring in de branche handig kan zijn, is het niet altijd een vereiste. Franchisegevers bieden vaak uitgebreide training en ondersteuning om franchisenemers te helpen slagen, zelfs als ze geen voorafgaande ervaring hebben.

Een franchiser is een ondernemer die een franchisebedrijf exploiteert op basis van een franchiseovereenkomst met een franchisegever. De franchisegever is de eigenaar van het bedrijfsconcept en verleent de franchiser het recht om dit concept te gebruiken.

Ontwikkeling van franchising in Nederland

Franchising is de afgelopen jaren in Nederland sterk gegroeid en heeft een belangrijke rol gespeeld in de economie. Hier zijn enkele interessante feiten en cijfers over de ontwikkeling van franchising:

 1. Het aantal franchiseformules in Nederland is gestaag toegenomen. Volgens recente gegevens zijn er momenteel meer dan 1.000 franchiseformules actief in verschillende sectoren.
 2. Het aantal deelnemers (franchisenemers) in Nederland neemt ook toe. Er zijn naar schatting meer dan 30.000 franchisenemers actief in het land, die profiteren van de voordelen van het franchisemodel.
 3. Franchising heeft bijgedragen aan de werkgelegenheid in Nederland. Het is een belangrijke bron van werkgelegenheid, zowel voor franchiseondernemers als voor het personeel dat ze in dienst hebben.
 4. Verschillende sectoren hebben geprofiteerd van franchising, waaronder de horeca, retail, zakelijke dienstverlening en gezondheids- en welzijnsindustrie.

Deze gegevens tonen aan dat franchising een aanzienlijke impact heeft op de Nederlandse economie en een aantrekkelijke optie is geworden voor ondernemers die een succesvol bedrijfsmodel willen volgen.

Diensten van de FranchiseAdviseur

Bij de FranchiseAdviseur begrijpen we dat het starten of uitbreiden van een franchisebedrijf een complex proces kan zijn. Daarom bieden we een breed scala aan diensten om ondernemers te ondersteunen bij elke stap van hun franchisereis. Onze ervaren adviseurs hebben diepgaande kennis van de franchisewereld en staan klaar om jou te begeleiden en te adviseren.

Onze diensten omvatten onder andere:

Franchiseadvies
Franchiseadvies

Franchiseadvies: We bieden deskundig advies over franchisemogelijkheden, helpen bij het vinden van de juiste franchisegever en begeleiden je bij het beoordelen van franchiseovereenkomsten.

Franchiseonderzoek

We voeren uitgebreid onderzoek uit naar franchisemogelijkheden in verschillende sectoren, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen en de beste franchisekans kunt vinden die bij jou past.

Franchiseonderzoek:
Franchisebegeleiding

We begeleiden je bij het opzetten en opstarten van je franchisevestiging, inclusief locatieanalyse, inrichting, werving en training van personeel, en operationele ondersteuning.

Franchise expansie
Franchise-expansie

Als je al een succesvolle franchiser bent en wilt uitbreiden, helpen we je bij het ontwikkelen van een groeistrategie, het identificeren van nieuwe markten en het vinden van potentiële franchisenemers.

Franchiseondersteuning
Franchiseondersteuning

We bieden doorlopende ondersteuning aan franchisers, inclusief training, marketingadvies en het delen van best practices om jouw succes als franchiser te maximaliseren.

Bij de FranchiseAdviseur voorzien we jou van de kennis, middelen en ondersteuning die je nodig hebt om jouw franchisedroom te verwezenlijken.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.