Skip to content

Geheimhoudingsverklaring

Als een formule alle vereiste documenten heeft uitgewerkt en ‘het huis op orde’ is, is er ruimte voor groei. Groei met nieuwe franchisenemers is een zorgvuldig proces dat nauw luistert als het gaat om aansluiting van de juiste ondernemers.

Wettelijk gezien moet de kandidaat franchisenemer alle stukken in kunnen zien om een weloverwogen besluit te kunnen nemen en de franchisegever heeft ook een zorgplicht om alles goed vast te leggen. Om de gehele inhoud van de formule, en daarmee de waarde van de organisatie, niet zomaar op straat te leggen is een geheimhoudingsverklaring vereist.

Een Non-Disclosure Agreement (NDA), ook wel bekend als een geheimhoudingsovereenkomst, is een juridisch document dat wordt gebruikt om vertrouwelijke informatie te beschermen in de pre contractuele fase van franchise.

10 meest gestelde vragen over het toepassen van een NDA in de franchisebranche.

Wat is een NDA en waarvoor wordt het gebruikt?

Een NDA, of Non-Disclosure Agreement, is een juridisch document dat wordt gebruikt om vertrouwelijke informatie te beschermen. Het legt de verplichtingen vast van de partij die toegang heeft tot de vertrouwelijke informatie (de ontvanger) om deze informatie geheim te houden en niet openbaar te maken.

Wie zijn de partijen bij een NDA?

De partijen bij een NDA zijn meestal de verstrekker van de vertrouwelijke informatie ( franchisegever) en de ontvanger van die informatie (franchisenemer).

Wat wordt beschouwd als "vertrouwelijke informatie" in een NDA?

In een NDA wordt vertrouwelijke informatie doorgaans gedefinieerd. Dit kan variëren, maar het omvat meestal bedrijfsgeheimen, klantgegevens, technologie, en andere gevoelige informatie. Bij franchise is dit vaak het handboek en de spelregels die opgesteld zijn bij de formule.

Hoe lang is een NDA geldig?

De geldigheidsduur van een NDA kan variëren. Het kan voor een bepaalde periode zijn of voor onbepaalde tijd, afhankelijk van de behoeften en onderhandelingen van de partijen. Bij franchise is deze periode vaak 3 maanden. Tijdens deze fase proberen partijen er samen uit te komen.

Zijn er uitzonderingen op de geheimhoudingsverplichtingen in een NDA?

Ja, er zijn vaak uitzonderingen op de geheimhoudingsverplichtingen. Bijvoorbeeld, als de informatie al openbaar was, als de informatie onafhankelijk door de ontvanger is ontwikkeld, of als openbaarmaking vereist is door de wet.

Moet een NDA altijd schriftelijk zijn?

Hoewel mondelinge overeenkomsten in sommige gevallen afdwingbaar kunnen zijn, is het raadzaam om een NDA schriftelijk op te stellen. Schriftelijke overeenkomsten zijn meestal duidelijker en gemakkelijker te handhaven.

Kan een NDA worden aangepast aan specifieke behoeften?

Ja, een NDA kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en omstandigheden van de partijen. Het kan variëren afhankelijk van de aard van de vertrouwelijke informatie en de belangen van de partijen. Beide partijen moeten wel akkoord gaan met de aanpassingen.

Heeft een NDA invloed op bestaande mondelinge of schriftelijke overeenkomsten?

Een NDA bevat doorgaans een clausule die aangeeft dat de NDA de volledige overeenkomst tussen de partijen vertegenwoordigt en eventuele eerdere mondelinge of schriftelijke overeenkomsten vervangt.

Heb ik juridisch advies nodig bij het opstellen of beoordelen van een NDA?

Hoewel het niet altijd verplicht is, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen bij het opstellen of beoordelen van een NDA. Een juridisch professional kan ervoor zorgen dat de NDA voldoet aan de relevante wetten en voldoende bescherming biedt voor alle betrokken partijen.

Samenvattend:

De FranchiseAdviseur staat klaar om je te helpen bij het opstellen van een op maat gemaakte Non-Disclosure Agreement (NDA) die jouw specifieke behoeften en belangen weerspiegelt. Onze deskundigen begrijpen de waarde van vertrouwelijke informatie en kunnen een NDA creëren om je bedrijf te beschermen tegen ongeoorloofde openbaarmaking. Neem contact met ons op voor professioneel advies en ondersteuning bij het ontwikkelen van een effectieve NDA die de vertrouwelijkheid van je gevoelige informatie waarborgt.

We helpen jouw formule optimaliseren. Bel direct 085 401 1699

Vul je e-mailadres in dan nemen wij contact met je op.

Bart de FranchiseAdviseur
Illustratie van een ijsvogel

Altijd op de hoogte van het laatste franchisenieuws? Schrijf je hier dan in voor de nieuwsbrief

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.