Skip to content

Hoe bepaal ik welke franchiseformule het best bij mij past?

U zult ongetwijfeld bepaalde voorkeuren hebben voor branche of vakgebied, of misschien wel juist helemaal niet. De bepaling van de juiste franchiseformule begint bij een goed gevoel over product en of dienst, iets waar u goed in bent of energie van krijgt. Daarbij komen ook financiële zaken kijken en ontwikkelmogelijkheden.

Er is enorm veel aanbod op het gebied van samenwerking in de franchise. Ruwweg onderscheiden we de volgende segmenten:

  • Dienstverlening
  • Zorg
  • Food en non-food
  • Retail
  • Industrie

Nederland telt zo’n 1.000 franchiseformules en dat aantal biedt enorme kansen voor u als startende ondernemer. De jaarlijkse omzet bedraagt vele tientallen miljarden euro’s en vele honderdduizenden mensen zijn werkzaam in deze franchisemarkt. Het is aan u om te bepalen of de formule voldoende waar voor haar geld biedt en of u een goed gevoel heeft bij de organisatie. Bereidt u ook goed voor bij het doornemen van de juridische stukken en lees het handboek en exploitatiedeel goed door, laat u desgewenst bijstaan door een FranchiseAdviseur. Het is en blijft een vak apart en u maakt de keuze voor een samenwerking toch vaak voor meerdere jaren. Een samenwerking tussen twee zelfstandige bedrijven met een gemeenschappelijk belang. Daar moeten vooraf goede en heldere afspraken over vastgelegd zijn. Een franchisecontract heeft al vaak een  looptijd van 5 jaar.

Op onze eigen website vindt u een greep van het aanbod. Elke franchiseformule kent haar eigen voorwaarden als het gaat om toetreding, vraag hiernaar voordat u iets tekent. Tegenwoordig wordt in de precontractuele fase meer aandacht gegeven aan de belangen van franchisenemers. mogelijk dat hier in de toekomst zelfs wetgeving voor wordt opgezet. Bij ondertekening van geheimhoudingsverklaringen (ook wel intentieverklaringen genoemd) mag u vaak niet meer onderhandelen met andere partijen. Ben dus bewust van de keuze die u dan maakt en wees zeker van uw keuzes. Het kan u later enorm beperken, mede ook omdat u specifieke informatie ter ore is gekomen.

Weet dat er ook altijd een wettelijke bedenktijd is tussen de periode dat u de franchiseovereenkomst voor het eerst ziet en het tekenmoment. Dit ter bescherming van u als kandidaat franchisenemer. In deze precontractuele fase moet u in staat zijn de gehele formule en haar voorwaarden te beoordelen en een weloverwogen keuze te kunnen maken. Hier hoort ook inzage in het franchisehandboek bij.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.