Skip to content

Wat als de franchisegever failliet gaat?

Als franchisegever failliet gaat houdt de franchiseovereenkomst op met bestaan. Dit betekent dat er formeel geen samenwerking meer is. Er ontstaat dan voor u als franchisenemer wel een probleem.

Franchisenemers zullen de gevolgen van het faillissement doorgaans direct voelen, omdat de formule feitelijk tot stilstand komt.

De vraag is;

  • Hoe heeft u het juridisch met elkaar geregeld?
  • Waar gaan de rechten van het merk naartoe?
  • Wie zijn de schuldeisers?
  • Waar ligt het intellectueel eigendom van de formule?
  • Hoe zijn afspraken met contractleveranciers opgesteld?

De meeste franchise contracten hebben een artikel waarin overdracht door franchisegever geregeld is. In geval van faillissement is er geen sprake van overdracht. Dat op zich is al een bijzondere situatie. Controleer uw overeenkomst op wat er bij dit soort situaties geregeld en beschreven is.

Echter de meeste overeenkomsten bevatten een clausule waarin staat dat de franchisenemer de overeenkomst met onmiddellijke ingang kan opzeggen als de franchisegever failliet gaat, zodat de franchisenemer zijn eigen koers kan varen. Opzegging dient te geschieden aan de curator. Alvorens op te zeggen dient u  uiteraard wel op de hoogte te zijn van alle gevolgen (inclusief bijvoorbeeld de voor verrekening vatbare vorderingen) van een dergelijke opzegging.

Resumé:

Stel je voor en tijdens het faillissement niet te afwachtend op: “neem actie en laat je tijdig adviseren inzake een doorstart dan wel een beëindiging en zoek sowieso contact met andere franchisenemers”.

En bedenk:

Een faillissement van de franchisegever hoeft voor een franchisenemer niet het einde te betekenen. Misschien is het juist wel een nieuw begin van een mooie toekomst!

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.