Skip to content

Wat is de bijdrage van een franchiseraad?

Belangrijk om te weten is waarom een franchiseraad wordt ingesteld. Wanneer een franchiseformule te groot wordt qua aantal vestigingen, en franchisegever toch formeel overleg wenst met haar gelieerde franchisenemers om tot besluitvorming te komen, wordt vaak een franchiseraad ingesteld. Het is een recht wat aan een select aantal franchisenemers wordt verleend, om namens alle andere franchisenemers besluiten te nemen samen met franchisegever. Vaak wordt een franchiseraad ook ingericht omdat gezamenlijk vergaderen lastig wordt vanwege de grootte van de groep franchisenemers.

Hun bijdrage is het adviseren (geen veto) van de franchisegever namens alle aangesloten franchisenemers. Een belangrijke taak dus. Franchisegever heeft het recht besluitvorming welke negatief is geadviseerd door de franchiseraad, toch uit te voeren. In het reglement Franchiseraad staan de spelregels hieromtrent beschreven. Franchisegever mag zelf bepalen bij welk aantal een franchiseraad wordt ingesteld, tot die tijd zal hij met alle franchisenemers vergaderen. Franchisegever zal hiervoor al haar franchisenemers raadplegen om zodoende draagvlak te creëren voor de door haar te nemen beslissingen, meestal worden franchiseraden ingesteld bij een aantal vanaf 15 franchisenemers.

Tot slot doet u er goed aan na te denken over de samenstelling van de franchiseraad, zodat deze een goede afspiegeling geeft van de regio’s of expertises binnen de groep franchisenemers.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.