Skip to content

Mediation

Mediation in franchising: samenwerken voor succes

Het succes van een franchiseformule is onlosmakelijk verbonden met de nauwe samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer. Bij mediation belichten we niet alleen het belang van deze samenwerking, maar ook hoe De FranchiseAdviseur, als bemiddelaar, de basis legt voor een succesvolle franchiseformule en continuering van de samenwerking.

Het belang van een sterke basis

Franchiseovereenkomst: een robuust fundament

Een goed uitgewerkte franchiseovereenkomst vormt het fundament waarop een franchiseformule rust. Deze overeenkomst, zorgvuldig opgesteld en helder geformuleerd, legt de basisregels vast en waarborgt duidelijkheid tussen beide partijen.

Franchisehandboek: leidraad voor consistentie

Een helder en compleet franchisehandboek fungeert als leidraad voor zowel de franchisegever als de franchisenemer. Hierin worden alle aspecten van de bedrijfsvoering gedetailleerd beschreven, waardoor een uniforme en consistente uitvoering van de formule binnen het hele netwerk van franchisenemers en gelieerde partijen wordt gewaarborgd.

Exploitatiebegroting: transparantie in financiën

Een realistische exploitatiebegroting biedt inzicht in financiële aspecten en bevordert een gezonde financiële relatie tussen franchisegever en franchisenemer. Duidelijkheid over inkomsten en uitgaven draagt bij aan het voorkomen van financiële geschillen. Ook is het van belang deze begrotingen periodiek te bespreken samen.

Strategisch plan: Roadmap naar succes

Een gedetailleerd strategisch plan vormt de roadmap naar succes. Het geeft richting aan de groei van de franchiseformule en biedt een kader voor strategische besluitvorming, waardoor beide partijen gezamenlijk streven naar het behalen van lange termijn doelen.

Werving en selectieplan: Bouwen aan een sterk team

Een werving- en selectieplan is cruciaal voor het bouwen van een sterke formule. Het zorgt ervoor dat de juiste mensen op de juiste plaatsen komen, wat essentieel is voor een succesvolle uitvoering van de franchiseformule. Toetreding van nieuwe franchisenemers dient zorgvuldig plaats te vinden, volgens een stappenplan en met inachtneming van de wettelijke bedenktijd van 4 weken.

Constructieve bijsturing in mediation

Proactieve aanpak van hiaten

Bij De FranchiseAdviseur zien we dat niet elke formule vanaf het begin vlekkeloos verloopt. Kleine hiaten in de basis kunnen zich ontwikkelen tot onoverbrugbare kloven. Onze adviseurs hanteren een proactieve aanpak om deze verbeteringen te identificeren en aan te pakken voordat ze uitgroeien tot ernstige conflicten.

Neutrale bemiddeling

Als neutrale partij fungeren we als bemiddelaar. We faciliteren open communicatie en discussie tussen de partijen. Door diepgaande vragen te stellen, brengen we de standpunten en belangen helder in kaart en streven we naar een constructieve oplossing. Na de franchiseadviseur komt de advocaat en worden de juridische uitgangspunten van de samenwerking beoordeeld. Laat het niet zover komen en grijp tijdig in.

Samenwerking herstellen

Ons doel is duidelijk: samenwerking herstellen en de neuzen weer dezelfde kant op krijgen. Door middel van overleg, onderhandeling en compromissen proberen we een solide basis te herstellen voor een gezonde, succesvolle samenwerking. Duidelijkheid geeft ook rust in een organisatie. Soms is nee ook een antwoord.

Meer weten over dit onderwerp? Bel direct 085 401 1699

Vul je e-mailadres in dan nemen wij contact met je op.

Naomi-Febie
Illustratie van een ijsvogel

Altijd op de hoogte van het laatste franchisenieuws? Schrijf je hier dan in voor de nieuwsbrief

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.

Juridische toetsing als laatste redmiddel

Overweging van juridische toetsing

Indien constructieve bemiddeling niet het gewenste resultaat oplevert, overwegen we juridische toetsing als laatste redmiddel. Hierbij worden juridische afspraken en verplichtingen geëvalueerd om een objectieve beoordeling van geschillen mogelijk te maken. We kijken dan wat er vastgelegd is in het contract en franchise handboek.

Hulp door juridische toetsing

Mocht het nodig zijn, kan juridische toetsing helpen bij het verhelderen van onduidelijkheden en het bieden van duidelijkheid over de rechten en verplichtingen van beide partijen.

Veel gestelde vragen over mediation in franchising:

Wanneer is mediation nodig in franchising?

Mediation is nodig wanneer er sprake is van geschillen, onduidelijkheden of hiaten in de samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer. Het is een effectieve manier om constructief tot oplossingen te komen en te voorkomen dat een rechtelijke gang onafwendbaar wordt.

Wat zijn de voordelen van neutrale bemiddeling?

Neutrale bemiddeling biedt een onpartijdige aanpak om conflicten op te lossen. Het bevordert open communicatie, begrip van elkaars standpunten en werkt naar een gezamenlijk doel: het herstellen van samenwerking.

Hoe lang duurt het herstel van samenwerking gemiddeld na mediation?

De duur varieert, maar mediation streeft naar snelle oplossingen. Het herstel van samenwerking is afhankelijk van de aard van het conflict, de betrokkenheid van partijen en de bereidheid tot compromissen. Ten eerste dienen beide hun problemen op tafel te leggen en vrijuit hun gevoel delen met elkaar, daarna werken we naar een oplossing.

Wanneer is juridische toetsing noodzakelijk?

Juridische toetsing is noodzakelijk wanneer bemiddeling niet tot een bevredigende oplossing leidt. Het biedt een formele beoordeling van juridische aspecten om geschillen op te helderen.

Conclusie

In dit uitgebreide overzicht hebben we de cruciale aspecten van mediation in franchising belicht, beginnend bij het belang van een sterke basis in franchisedocumenten tot constructieve bijsturing en, indien nodig, juridische toetsing. De toegepaste headerstructuur omvat duidelijke secties voor de basis, mediation en juridische toetsing, terwijl veelgestelde vragen aanvullende inzichten bieden. Bij De FranchiseAdviseur gaan we verder dan alleen het oplossen van geschillen; we streven naar duurzame samenwerkingen en een gezonde groei van franchiseformules. Onze mediation benadering is ontworpen om de fundamenten van samenwerking te verstevigen.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.