Heb je vragen over franchise of ben je op zoek naar meer informatie over hoe je kunt starten als franchisegever of franchisenemer? Op deze pagina vind je uitgebreide antwoorden op de meest gestelde vragen over alle aspecten van franchise.
Of je nu wilt weten hoe je een franchiseformule opzet, wat de voordelen en uitdagingen zijn als franchisenemer, of hoe een franchiseraad werkt. Wij hebben alles voor je op een rij gezet. Met duidelijke en praktische informatie helpen we je graag op weg om weloverwogen beslissingen te nemen en succesvol te worden.
Blader door de onderwerpen of neem contact met ons op als je persoonlijke begeleiding nodig hebt. Samen zorgen we ervoor dat je klaar bent voor jouw volgende stap!
Algemeen
Wat is een franchiseformule?
Een franchiseformule is een zakelijk model waarbij een ondernemer (de franchisenemer) toestemming krijgt om een bedrijf te runnen onder de naam, het merk en het bedrijfsconcept van een gevestigde onderneming (de franchisegever). Dit partnerschap biedt de franchisenemer de voordelen van een bewezen bedrijfsmodel en merkbekendheid, terwijl de franchisegever kan groeien zonder grote kapitaalinvesteringen.
Welke franchisingvormen zijn er?
Er zijn verschillende franchisevormen, maar de twee bekendste formules zijn een soft franchise en hard franchise.
Hoe werkt franchising?
Franchising werkt als een partnerschap tussen een franchisegever en een franchisenemer. De franchisegever verleent de franchisenemer een licentie om de merknaam, producten en het bedrijfsconcept te gebruiken. In ruil hiervoor betaalt de franchisenemer een initiële vergoeding en doorgaans doorlopende royalty’s. De franchisenemer runt het bedrijf volgens de richtlijnen en standaarden van de franchisegever, die op zijn beurt uitgebreide ondersteuning en training biedt. Dit systeem zorgt ervoor dat de franchisenemer kan profiteren van een bewezen bedrijfsmodel, terwijl de franchisegever kan uitbreiden zonder grote kapitaalinvesteringen.
Waarom werken met een franchiseadviseur?
Onze adviseurs hebben een schat aan ervaring en kennis in de franchisebranche, opgebouwd door het succesvol begeleiden van diverse formules. We begrijpen dat elke franchise uniek is en dat maatwerk essentieel is voor elk vraagstuk. Onze adviseurs blijven objectief en passen hun aanpak aan op jouw specifieke situatie. We identificeren zorgvuldig mogelijke risico’s, zodat je kostbare fouten voorkomt.
Wat kost een franchise adviseur?
We bieden diverse pakketten aan die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften. Neem contact met ons op voor een op maat gemaakte offerte.
Wat zijn de nadelen van franchise?
Hoewel franchise veel voordelen biedt, zijn er ook nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Franchisenemers hebben minder vrijheid om eigen ideeën door te voeren en moeten zich houden aan de richtlijnen van de franchisegever. Dit kan beperkt zijn voor ondernemers die graag hun eigen visie willen volgen. Daarnaast zijn er kosten die een deel van de winst verminderen. Er kunnen spanningen ontstaan als franchisenemers het niet eens zijn met het beleid of de beslissingen van de franchisegever. Tot slot is het succes van een franchisenemer afhankelijk van de reputatie van de franchiseformule.
Wat zijn de voordelen van franchise?
Franchise biedt verschillende voordelen voor ondernemers. Een van de belangrijkste voordelen is het gebruik van een goed lopend bedrijfsmodel. Doordat het model op één of meerdere locaties al succesvol is, wordt de kans op succes verhoogt. Franchisenemers krijgen toegang tot de merknaam en reputatie van de franchise, dit helpt om snel een succesvolle locatie op te bouwen. De toegevoegde waarde van een franchiseformule bevat: gezamenlijke marketing, operationele begeleiding en inkoopvoordelen.
Wat zijn de risico's van franchising?
Voor zowel de franchisegever als de franchisenemer komen er verschillende risico’s kijken bij franchising. Voor beide partijen spelen economische factoren, zoals recessies of veranderingen in de markt, een rol bij succes. Ook toenemende concurrentie en veranderingen in de regelgeving en wetgeving hebben invloed op een franchiseovereenkomst en de bedrijfsvoering. Breng daarom deze risico’s goed in kaart. De Franchise Adviseur biedt de nodige begeleiding en ondersteuning om deze uitdagingen aan te pakken en je franchise naar succes te leiden.
Wat staat er allemaal in een franchiseovereenkomst?
Om spraakverwarring of verschillen in interpretatie te voorkomen, stellen we samen met de franchisegever een franchiseovereenkomst op. Hierin staan alle rechten en verplichtingen, algemene voorwaarden, algemene betalingsvoorwaarden, garantieverklaringen en nog veel meer.
Wat is een franchisevereniging?
Een franchisevereniging vertegenwoordigt de gezamenlijke belangen van alle franchisenemers, versterkt de collectieve kracht en zorgt voor effectieve belangenbehartiging. Door een vereniging op te richten, bundel je de krachten van alle betrokkenen en zorg je ervoor dat de belangen van elke franchisenemer optimaal worden behartigd.
Wat wordt bedoeld met franchise?
Franchise is een bedrijfsmodel waarbij de franchisenemer ook wel een onafhankelijke ondernemer, het recht krijgt om een bestaande formule te gebruiken voor zijn eigen locatie. De franchisenemer start zijn eigen franchiselocatie. Binnen het bedrijfsmodel valt het gebruik van de merknaam, producten, diensten en bedrijfsprocessen van de franchisegever. In ruil daarvoor betaalt de franchisenemer een entreefee en een franchisefee op basis van de omzet. De franchisegever biedt voor de fees ondersteuning en training, zodat de franchisenemer het bedrijf volgens de richtlijnen kan runnen. Dit model maakt het voor ondernemers/ franchisenemers mogelijk om met minder risico een eigen bedrijf te starten.
Wat is een franchise fee?
Een franchisefee is een maandelijks percentage van de omzet die je betaald aan de franchisegever. Voor dit bedrag krijg je trainingen en mag je het merk van de franchisegever gebruiken. Een franchiseformule heeft vaak standaard bedrijfsprocessen met vaste partners deze kosten zit vaak ook in de franchisefee. De franchisfee is per branche verschillend zo kan de franchisefee in de horeca variëren van 5 tot 10%, in de dienstverlening kan dit percentage bijvoorbeeld hoger zijn. Naast de franchisefee betaal je meestal een entreefee om jezelf in de formule te kopen. Net als de franchisefee verschilt de entreefee per formule. Dit is vaak afhankelijk van de totale investering die nodig is om een franchiselocatie te openen.
Is franchise verstandig?
Of franchise verstandig is, hangt van verschillende factoren af. Voor veel ondernemers biedt het een aantrekkelijke optie vanwege het lagere risico en de ondersteuning die wordt geboden. Het is vooral geschikt voor ondernemers die behoefte hebben aan duidelijkheid. Doordat er een voorbeeld is hoe het concept opgezet moet worden is er ervaring aanwezig hoe een locatie opgezet moet worden. Voor het aangaan van een franchisecontract moeten ondernemers realistische verwachtingen hebben over de kosten, de verplichtingen en de potentiële winst. Met de juiste voorbereiding en een goede match tussen de ondernemer en de franchiseformule kan franchise een zeer succesvolle en verstandige keuze zijn.
Welke vormen van franchise zijn er?
Er zijn verschillende vormen van franchise, die variëren afhankelijk van de mate van betrokkenheid en controle van de franchisegever en de franchisenemer. De drie meest voorkomende vormen zijn:
-
Licentiebasis
Je werkt onder de naam en formule van een merk, maar met meer zelfstandigheid dan bij traditionele franchise. Je betaalt doorgaans voor het gebruik van de merknaam, knowhow en systemen. -
Eigen locaties
De formulehouder runt zelf alle vestigingen. Er is geen sprake van franchisenemers, maar het merk groeit via eigen investeringen en personeel. -
Franchise
Dit is de klassieke vorm: jij wordt zelfstandig ondernemer onder een bewezen merk. Je krijgt ondersteuning vanuit de formule, maar bent zelf verantwoordelijk voor jouw vestiging. -
Joint venture
Hierbij start je samen met de formulehouder een vestiging, waarbij jullie beiden aandeelhouder zijn. Verantwoordelijkheid én winst worden gedeeld.
Is een franchise winstgevend?
Een franchise kan winstgevend zijn, dit hangt wel af van bepaalde factoren, zoals de bekendheid van de franchise, de locatie en de marges op het product of dienst. Door te werken met een duidelijk bedrijfsmodel en te profiteren van de ondersteuning en marketing van de franchisegever, kunnen franchisenemers een winstgevende locatie opzetten. Echter, net als bij elk bedrijf, zijn er geen garanties. Het succes hangt af van de marktvraag, de mate van concurrentie en de kostenstructuur.
Hoeveel geld heb je nodig voor een franchise?
De investering voor een franchise is afhankelijk per franchiseformule. De entreekosten en de kosten om een locatie op te zetten zijn bij elke formule anders. De totale investering kan variëren van enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro’s of meer. Naast de eerste investering zijn er doorlopende kosten, zoals de franchisefee en marketingfee. Voor de start als franchisenemer laat de franchisegever duidelijk zien wat de financiële cijfers kunnen zijn voor jouw locatie. Wil jij meer informatie over de kosten bij het starten van een franchiselocatie? neem dan contact met ons op, wij staan klaar om de financiële cijfers door te nemen.
Voor de franchisegever
Wat betekent een franchisegever?
Een franchisegever is een persoon of een bedrijf dat een succesvol bedrijfsmodel heeft ontwikkeld en dit model beschikbaar stelt aan andere ondernemers, de franchisenemers. De franchisegever verleent de rechten om de merknaam, het bedrijfsconcept en de operationele processen te gebruiken. In ruil hiervoor ontvangt de franchisegever een entreefee en een maandelijkse franchisefee gebaseerd op de omzet van de franchisenemer. De franchisegever zorgt voor training, ondersteuning en marketing. Zo wordt er voor gezorgd dat alle franchisenemers het bedrijfsmodel succesvol kunnen overnemen en beheren.
Hoe kan ik een franchiseformule opzetten?
Het opzetten van een franchiseformule begint met een uitgewerkt concept. Dit concept is succesvol op één of meerdere locaties voordat het wordt uitgebreid naar meerdere franchisenemers. In de eerste fase van het opstellen van een franchise stel je de franchisedocumenten op. De documenten bestaan uit een franchisehandboek en franchisecontract. Het handboek bevat alle processen, richtlijnen en normen die de franchisenemers moeten volgen. De juridische documentatie verwijst telkens naar dit handboek. Deze documenten beschermen zowel de franchisegever als de franchisenemer en zorgen voor duidelijke afspraken. Als de documenten opgesteld zijn, ga je opzoek naar geschikte franchisenemers die passen bij jouw formule. Ten slotte bied je training en ondersteuning aan om ervoor te zorgen dat elke nieuwe vestiging succesvol van start gaat.
Wat doet een franchisegever?
Een franchisegever biedt het concept, de merknaam en de operationele kennis aan franchisenemers. De franchisegever zorgt voor een basis door het leveren van training, marketingondersteuning en voortdurende begeleiding. Hierdoor kunnen franchisenemers profiteren van een bewezen bedrijfsmodel en een herkenbare merknaam. Daarnaast houdt de franchisegever toezicht op de naleving van de vastgestelde richtlijnen en procedures om de kwaliteit en uniformiteit van de franchiseformule te waarborgen. Dit omvat regelmatige controles en evaluaties van de prestaties van de franchisenemers.
Hoe winstgevend is een franchise voor franchisegever?
De winstgevendheid van een franchise voor de franchisegever hangt af van verschillende factoren. Dit omvat de populariteit en het succes van de franchiseformule, de efficiëntie van de operaties en de mate van ondersteuning die aan franchisenemers wordt geboden. Over het algemeen kan een franchisegever een stroom van inkomsten genereren door middel van franchisefees. Deze inkomsten zijn gebaseerd op een percentage van de omzet van de franchisenemers. Door het uitbreiden van het aantal vestigingen kan een franchisegever gebruik maken van schaalvoordelen en de merkwaarde verder versterken, wat de winstgevendheid verder kan verhogen.
Wat is een gemiddelde franchisefee?
De gemiddelde franchisefee varieert afhankelijk van de sector, de bekendheid van het merk en de ondersteuning die wordt geboden. Over het algemeen ligt de entreefee tussen de €10.000 en €50.000. Deze fee dekt vaak de kosten voor training, het gebruik van de merknaam en toegang tot het bedrijfsmodel. Naast de entreefee betaalt de franchisenemer doorgaans ook een maandelijkse franchisefee, meestal een percentage van de bruto-omzet, variërend van 5% tot 10%.
Kan ik meerdere franchiselocaties bezitten?
Ja, je kunt zeker meerdere franchiselocaties bezitten! Veel succesvolle franchisenemers kiezen ervoor om hun bedrijf uit te breiden door meerdere vestigingen te openen. Dit biedt niet alleen de kans om je succes uit te breiden, maar ook om schaalvoordelen en verhoogde omzet te realiseren.
Hoe vind ik geschikte franchisenemers?
Vind franchisenemers die perfect passen bij de waarden en visie van jouw franchiseconcept met onze Werving & Selectie-dienst. We creëren een gedetailleerd profiel van je ideale kandidaat en gebruiken de juiste media en promotiemateriaal om hen aan te trekken. Dit proces vereist wekelijkse inzet en voortdurende coördinatie om de beste kandidaten te vinden.
Hoe lang duurt het voordat ik mijn franchise kan starten?
Afhankelijk van de branche en persoonlijke situatie varieert de tijd voor de ontwikkeling van een franchiseformule. Over het algemeen neemt dit proces ongeveer 3 maanden in beslag.
Wat zijn mijn verantwoordelijkheden als franchisegever?
Als franchisegever heb je een zorgplicht richting je franchisenemers. Dit betekent dat je zowel commerciële als technische ondersteuning biedt en verantwoordelijk bent voor hun begeleiding. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de franchisenemer, zodat zij optimaal kunnen groeien en zich verder ontwikkelen binnen de franchiseformule.
Welke voordelen zijn er als franchisegever?
Als franchisegever profiteer je van verschillende voordelen. Allereerst kun je snel uitbreiden zonder zelf grote investeringen te doen in nieuwe vestigingen, omdat de franchisenemers deze kosten op zich nemen. Daarnaast vergroot je de naamsbekendheid en het bereik van je merk door de aanwezigheid van meerdere vestigingen. Dit kan leiden tot een grotere klantengroep en hogere omzet. Bovendien krijg je een stabiele inkomstenstroom uit de entreefee en de maandelijkse franchisefees. Een ander voordeel is dat franchisenemers vaak zeer gemotiveerd zijn om succesvol te zijn, omdat ze een eigen investering hebben gedaan en profiteren van hun eigen werk.
Welke nadelen zijn er als franchisegever?
Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook nadelen aan het zijn van een franchisegever. Een belangrijk nadeel is dat je een deel van de controle over de dagelijkse bedrijfsvoering uit handen geeft aan de franchisenemers. Dit kan leiden tot inconsistenties in de manier waarop het merk wordt gepresenteerd en de klanttevredenheid. Ook kan het beheren en ondersteunen van een groot aantal franchisenemers tijdrovend en complex zijn. Daarnaast moeten franchisegevers investeren in uitgebreide training en voortdurende ondersteuning om ervoor te zorgen dat alle franchisenemers succesvol kunnen zijn. Ten slotte kunnen juridische kwesties ontstaan als franchisenemers de contractuele afspraken niet nakomen, wat kan leiden tot dure en tijdrovende geschillen.
Voor de franchisenemer
Wat betekent een franchisenemer?
Een franchisenemer is een ondernemer die een franchisecontract van meestal 5 tot 10 jaar aangaat met een franchisegever. Hiermee krijgt de franchisenemer het recht om een succesvol bedrijfsmodel te gebruiken, inclusief de merkrechten, producten, diensten en operationele processen. In ruil voor deze rechten betaalt de franchisenemer een entreefee en een maandelijkse franchisefee aan de franchisegever. De franchisenemer profiteert van een bewezen bedrijfsmodel en de ondersteuning van de franchisegever, waardoor hij sneller succesvol kan worden dan bij het opzetten van een geheel nieuw bedrijf.
Wat doet een franchisenemer?
Een franchisenemer beheert en exploiteert een vestiging van de franchiseformule volgens de richtlijnen en procedures die door de franchisegever zijn vastgesteld. Dit omvat het dagelijkse beheer van de bedrijfsactiviteiten zoals, personeelsbeheer, klantenservice, voorraadbeheer en marketing. De franchisenemer zorgt ervoor dat de kwaliteit en de service consistent zijn met de standaarden van de franchisegever. Daarnaast onderhoudt de franchisenemer contact met de franchisegever om ondersteuning en training te ontvangen en om te voldoen aan de verplichtingen. Het doel is om de vestiging winstgevend te maken en bij te dragen aan de groei en het succes van het merk.
Wat verdien je als franchisenemer?
De verdiensten van een franchisenemer variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals, de sector, de locatie van de vestiging, de marktvraag en de efficiëntie van de bedrijfsvoering. Over het algemeen kunnen franchisenemers profiteren van een stabiel inkomen door het gebruik van een bewezen bedrijfsmodel en de herkenbaarheid van het merk. Hoewel het moeilijk is om een exact bedrag te noemen, kunnen succesvolle franchisenemers aanzienlijke winsten realiseren. Het is belangrijk om een grondige financiële planning te maken en realistische verwachtingen te hebben over de inkomsten en uitgaven. Wil je hier franchise advies bij dan kunnen wij je helpen om je hierin te ondersteunen.
Wat betaal je als franchisenemer?
Als franchisenemer betaal je verschillende kosten om deel uit te maken van de franchiseformule. De entreefee varieert meestal tussen de €10.000 en €50.000, afhankelijk van de franchise. Deze fee dekt de kosten voor training, het gebruik van de merknaam en toegang tot het bedrijfsmodel. Daarnaast betaal je maandelijkse franchisefee, doorgaans een percentage van de bruto-omzet. De franchisefee is verschillende per sector. In de horeca zal deze tussen de 5 tot 10% zijn, in de dienstverlenende sector kan de franchisefee hoger liggen. Er kunnen ook marketingbijdragen en andere kosten zijn, zoals huur, personeel, voorraad en operationele uitgaven. Het is belangrijk om deze kosten zorgvuldig te plannen en te beheren om een succesvolle en winstgevende franchisevestiging te runnen.
Hoe kies ik de juiste franchiseformule?
Een franchiseformule kiezen begint met grondig onderzoek naar sectoren die je interesseren en waarin je ervaring hebt. Beoordeel de reputatie en het succes van franchisegevers en let op de ondersteuning die zij bieden. Analyseer de kostenstructuur en zorg ervoor dat de formule past bij jouw doelen. De Franchise Adviseur begeleidt je graag bij het vinden van een passende franchisegever.
Welke voordelen zijn er als franchisenemer?
Franchisenemers hebben meerdere voordelen. Een van de grootste voordelen is dat je een bewezen bedrijfsmodel kunt gebruiken, wat de kans op succes vergroot. Je ontvangt training en ondersteuning van de franchisegever, dit zorgt voor het goed beheren van je vestiging. Daarnaast kun je profiteren van de naamsbekendheid en marketingactiviteiten van de franchise, wat helpt om klanten aan te trekken en vertrouwen op te bouwen. Door deel uit te maken van een groter netwerk van franchisenemers, heb je ook toegang tot kennis en ervaring van andere ondernemers binnen de franchiseformule.
Welke nadelen zijn er als franchisenemer?
Er zijn enkele nadelen aan het zijn van een franchisenemer. Als eerste heb je minder vrijheid om eigen beslissingen te nemen. Daarnaast krijg je richtlijnen en procedures van de franchisegever waar je aan moet houden. Dit kan beperkend zijn als je graag eigen ideeën en innovaties wilt doorvoeren. Je betaald een entreefee en een franchisefee, dit kan je winst verminderen. Ook kunnen er spanningen ontstaan als je het niet eens bent met beslissingen of beleidswijzigingen van de franchisegever. Tot slot ben je afhankelijk van de reputatie en het succes van de franchiseformule als geheel. Dit zijn punten die je goed in je achterhoofd moet houden bij het aangaan van een franchisecontract. Je gaat namelijk niet een contract aan die van korte duur is.
Kunnen franchisenemers initiatieven voorstellen binnen hun franchiseformule?
Ja, franchisenemers kunnen vaak initiatieven voorstellen binnen hun franchiseformule. Vaak hanteert de franchisegever doorgaans strikte richtlijnen. Veel franchisegevers staan wel open voor suggesties van hun franchisenemers. De franchisenemer is vaak bezig in de praktijk en kan daardoor opmerken waar verbeteringen mogelijk zijn. Wel is het belangrijk om je ideeën duidelijk en onderbouwd te presenteren en aan te tonen hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van de gehele franchise. Succesvolle initiatieven kunnen binnen de hele formule doorgevoerd worden, waardoor alle franchisenemers kunnen profiteren van de verbetervoorstellen.
Wat zijn de afwegingen die ik moet doen voordat ik aansluit bij een franchiseformule?
Voordat je aansluit bij een franchiseformule, zijn er verschillende afwegingen die je moet maken. Allereerst is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de franchisegever en de reputatie van de franchiseformule. Bekijk de financiële gezondheid van het bedrijf en de succesverhalen van andere franchisenemers. Beoordeel of de franchise past bij jouw persoonlijke en professionele doelen en of je de investeringen en doorlopende kosten kunt dragen. Overweeg ook de ondersteuning en training die wordt geboden en hoe deze je kan helpen om succesvol te zijn. Tot slot is het belangrijk om het franchisecontract zorgvuldig te lezen en te begrijpen. Ben je nou niet zo zeker over de keuze die je gaat maken. Wij kunnen altijd meekijken naar de documenten die je gekregen heb van de franchisegever.
Wat zijn mijn verantwoordelijkheden als franchisenemer?
Je bent als franchisenemer verantwoordelijk voor het naleven van de operationele procedures en standaarden van de franchisegever. Je beheert de dagelijkse bedrijfsvoering en betaalt de royalty’s en andere vergoedingen, zoals vastgelegd in de franchiseovereenkomst.
Kan ik mijn franchise verkopen?
Ja, in veel gevallen kun je je franchise verkopen. Dit vereist vaak goedkeuring van de franchisegever. Er kunnen specifieke voorwaarden en procedures zijn waaraan je moet voldoen bij de verkoop van jouw franchise.
Wat gebeurt er als een franchisegever failliet gaat?
Bij het faillissement van een franchisegever blijft de franchiseovereenkomst in principe van kracht. Vaak bevat de overeenkomst echter een clausule die onmiddellijke opzegging bij faillissement toestaat. De formule komt dan onder beheer van een curator, die beslist of de formule wordt beëindigd of verkocht en voortgezet. Ook bepaalt de curator welke ondersteuning franchisenemers krijgen tijdens dit proces. Het is essentieel om juridische bijstand in te schakelen als je franchisegever failliet gaat, zodat je goed voorbereid bent op de gevolgen.
Vragen over een franchiseraad
Wat betekent een franchiseraad?
Een franchiseraad is een vertegenwoordiging van franchisenemers binnen een franchiseformule. Een franchiseraad heeft elke maand een meting om de voortgang van de franchiseformule te bespreken. Bij het overleg is de franchisegever aanwezig samen met meerdere franchisenemers. De onderwerpen die besproken worden in het overleg zijn in het belang van de hele franchiseformule. Dit kan variëren van operationele kwesties tot marketingstrategieën en beleid. De raad biedt een gestructureerde manier voor franchisenemers om hun ideeën, zorgen en suggesties te delen. Daarnaast helpt het bij het bevorderen van de samenwerking tussen franchisenemers en franchisegever.
Hoe worden beslissingen genomen binnen een franchiseraad?
Vaak komt de franchisegever met beleidswijziging of andere acties. Hij vraagt dan toestemming aan de franchiseraad om dit door te voeren. Leden van de raad bespreken verschillende onderwerpen en brengen hun standpunten naar voren. Vervolgens wordt er wel of niet akkoord gegaan met de voorgestelde acties of beleidsveranderingen vanuit de franchisegever. Het werkt vaak niet via een stemming, franchisenemers staan samen tegenover de franchisegever.
Welke invloed heeft de franchiseraad op het beleid van de franchise?
De franchiseraad kan wel of niet akkoord gaan met beleidswijzigingen, hierdoor heeft het zeker een invloed op het beleid van de franchise. De uiteindelijke beslissingsbevoegdheid ligt wel meestal bij de franchisegever. De raad biedt een platform voor franchisenemers om hun stem te laten horen. De raad kan aanbevelingen doen, feedback geven en belangrijke onderwerpen onder de aandacht van de franchisegever brengen. Door de collectieve input van de franchisenemers te vertegenwoordigen, kan de raad bijdragen aan beleidsbeslissingen die de operaties, marketingstrategieën en algemene richting van de franchiseformule beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat het beleid afgestemd blijft op de behoeften en wensen van de franchisenemers.
Op welke onderwerpen heeft de franchiseraad een instemmingsrecht?
Wijzigingen in de franchiseovereenkomst;
- Koerswijziging die binnen de franchiseformule ingrijpend zijn;
- Als de franchisenemers een aanzienlijk bedrag moeten investeren;
- Wijziging in de franchise fee.
Hoe worden leden van de franchiseraad gekozen of benoemd?
Leden van de franchiseraad worden geselecteerd door franchisegever of melden zichzelf aan. De franchisegever weet goed wat er speelt bij de franchisenemers, wat goede en slechtere locaties zijn. Hierdoor kan de franchisegever ervoor kiezen hoe gevarieerd de raad moet zijn. Er zijn ook franchisenemers die zelf bij een franchiseraad willen zitten door de voordelen die je ervan krijgt. Het doel is om een representatieve raad te vormen die diverse belangen binnen de franchiseformule goed kunnen behartigen. Er is vaak plek binnen de franchiseraad. Wil jij een adviserende rol hebben binnen de franchise? Meld je dan aan bij de franchiseraad.
Welke rol speelt de franchiseraad bij het oplossen van conflicten tussen franchisenemers en de franchisegever?
De franchiseraad speelt een belangrijke rol bij het oplossen van conflicten tussen franchisenemers en de franchisegever. Wanneer er geschillen ontstaan, kan de raad dit als eerste opmerken en tegenin gaan. De leden van de raad zijn franchisenemers en behartigen de belangen van de franchisenemers. De franchiseraad doet dit tijdens de maandelijkse overleggen met de franchisegever. Door een overlegstructuur in de franchiseformule te bouwen worden misverstanden snel opgelost en kan er snel naar oplossingen gezocht worden.
Welke middelen heeft de franchiseraad om geschillen aan te pakken?
De franchiseraad kan tijdens geschillen gebruik maken van juridische of andere professionele adviezen om moeilijke vraagstukken te beoordelen. Dit is het belangrijkste hulpmiddel die de raad in kan stellen. Daarnaast kan een franchiseraad ervoor zorgen dat de geschillen snel opgelost worden. De raad is er om de franchisegever gevraagd en ongevraagd te adviseren, dit kan te maken hebben met het beleid, de marketing of de te leveren diensten van de franchisegever. De raad hoeft niet verdere instemming te hebben van de rest van de franchisenemers en kan dus alleen besluiten over het functioneren.
Hoe communiceert de franchiseraad met de franchisenemers?
Vaak communiceert de franchiseraad naar de franchisenemers via het franchiseportal, hierin worden de notulen van het franchiseoverleg gedeeld. Dit platform wordt gebruikt om updates te geven over belangrijke beslissingen en ontwikkelingen binnen de franchise. Veel franchiseformules organiseren periodieke conferenties of vergaderingen waar franchisenemers direct in gesprek kunnen gaan met de leden van de raad. Daarnaast is er vaak plek binnen de franchiseraad. Wil jij een adviserende rol hebben binnen de franchise? Meld je dan aan bij de franchiseraad.
Vragen over een franchiseformules
Wat betekent een franchiseformule?
Een franchiseformule is een bedrijfsmodel waarbij een franchisegever het recht verleent aan een franchisenemer om een merk, producten, diensten en bedrijfsprocessen te gebruiken. De aansluiting bij een franchiseformule gebeurd onder voorwaardes en tegen betaling van een franchisefee. De franchisegever biedt ondersteuning en richtlijnen om ervoor te zorgen dat alle vestigingen dezelfde kwaliteit en service bieden. Dit maakt het voor ondernemers mogelijk om een bedrijf te runnen onder een bekend merk met een bewezen succesformule, wat de kans op succes vergroot.
Heeft een franchiseformule meer kans op succes dan een eigen onderneming?
Een franchiseformule heeft meer kans op succes dan een eigen onderneming, vooral voor startende ondernemers. Dit komt doordat een franchiseformule gebaseerd is op een bewezen bedrijfsmodel en vaak een bekend merk met een gevestigde klantenkring biedt. Franchisenemers profiteren van de ondersteuning, training en marketing die door de franchisegever wordt geboden. De kans op fouten en mislukking is minder, doordat er constante ondersteuning is. Bij franchiseformules zijn er duidelijke processen om de opstart soepel te laten verlopen.
Wat is een voorbeeld van een franchiseformule?
In bijna elke branche bestaan er franchiseformules. Zo zijn bijna alle supermarketen een franchiseformule, IKEA heeft verschillende franchiselocaties en misschien wel het bekendste voorbeeld McDonald’s. Bovenstaande zijn allemaal grote namen die veel franchiselocaties hebben. Franchiseformules kunnen ook bedrijven met een paar locaties zijn, op deze manier kan je alsnog gebruik maken van de voordelen van franchise. Bij kleinere franchiseformules is er nog veel ruimte voor eigen inbreng, terwijl grote formules richtlijnen hebben die nageleefd moeten worden.
Hoe sluit ik aan bij een franchiseformule?
Om je aan te sluiten bij een franchiseformule, begin je met het onderzoeken van franchiseopties die aansluiten bij jouw interesses en budget. Je kan ons benaderen als je in verschillende fases van aansluiten zit, wij kijken graag met je mee. Als je een geschikte franchiseformule gevonden hebt begint een selectieperiode met kennismaking. Je begint met het tekenen van een geheimhouding en het doornemen van een franchisehandboek. Daarop volgt de 4 weken bedenktijd, in deze tijd mag er niks meer veranderd worden in de documenten. Als hierna alle lichten nog steeds op groen staan kan er een locatie gezocht worden. Wil jij aansluiten bij een franchiseformule en heb je vragen over het proces? Wij staan altijd klaar om jou te franchise advies te geven bij het opstarten van jouw franchiselocatie.
Bij welke franchiseformules kan ik mij aansluiten?
Wij hebben meerdere franchiseformules die opzoek zijn naar nieuwe franchisenemers. Ben je opzoek naar een franchiseformule waar jij je bij kan aansluiten? Neem dan een kijkje op onze formulepagina, misschien vind je wel een bedrijf die bij jou past. Weet je nog niet wat je zoekt of wil je algemene informatie dan kan je altijd contact met ons opzoeken.
Hoe worden nieuwe producten of diensten geïntegreerd in de franchiseformule?
De veranderingen binnen de franchiseformule worden doorgevoerd door de franchisegever. De franchisegever is verantwoordelijk voor de innovatie en productontwikkeling. De nieuwe ontwikkelingen worden getest op specifieke locaties voordat ze worden uitgerold naar alle franchisenemers. Als een nieuw product of dienst succesvol blijkt, wordt het toegevoegd aan het aanbod van de franchiseformule. Franchisenemers ontvangen dan de benodigde training en materialen om het nieuwe product of dienst in hun vestigingen te introduceren. Dit proces zorgt ervoor dat alle vestigingen op één lijn blijven in hun aanbod.
Vraag nog niet beantwoord? Neem contact met ons op
Is jouw vraag nog niet beantwoord? Neem dan gerust contact met ons op via 085 401 1699 of stuur een e-mail naar info@franchiseadviseur.nl. We beantwoorden graag al je vragen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alles wat speelt in de franchisewereld, van veranderende wetten tot inspirerende verhalen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!