Skip to content

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe franchisewet?

De nieuwe wet franchise is een feit. Nadat de Tweede Kamer al akkoord had gegeven, heeft ook de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de Wet Franchise. De wet gaat in per 1 januari 2021. Maar wat houdt dit in? En wat zijn de gevolgen van de nieuwe franchisewet voor uw franchiseorganisatie?

Franchise als samenwerking

Franchise is en blijft een samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer. Deze nieuwe wet is tot stand gekomen om de ongelijke verhouding tussen franchisegever en franchisenemer meer in balans te krijgen. De nieuwe franchisewet moet voor beide partijen werkbaar zijn en staat als volgt beschreven in artikel 912 beschreven:

De franchisegever en de franchisenemer gedragen zich jegens elkaar als een goed franchisegever en een goed franchisenemer.”

Vier belangrijke aspecten

De wijzigingen die zijn aangebracht in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek inzake de invoering van regels betreffende de nieuwe wet franchise, richten zich in het bijzonder op de volgende vier aspecten:

1.            Pre-contractuele uitwisseling van informatie.

2.            Zorgplicht tijdens de samenwerking.

3.            Goodwill en post-contractueel non-concurrentiebeding.

4.            Instemmingsrecht franchisenemer.

Deze vier onderwerpen zijn enorm belangrijk voor een goede samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer en brengen de franchiseverhoudingen meer in balans. Het is van groot belang voor zowel franchisegever als franchisenemer dat deze vier cruciale onderdelen goed in de franchisedocumenten zijn opgenomen.

Profielfoto Bart van der Schoot

Om u te helpen, gaan wij komende tijd wat uitgebreider in op deze onderwerpen. Het is belangrijk te weten wat de gevolgen van de nieuwe franchisewet voor uw franchiseorganisatie zijn. Wilt u nu al meer weten? Bel dan naar naar Bart: 040- 48 78 474.

In onze kennisbank lichten wij steeds één van de vier onderwerpen toe. Volg ons op onze social media kanalen zodat u geen enkele update over de nieuwe franchisewet mist.

Wees goed voorbereid

Wij willen u hiermee goed informeren zodat u bij aanvang van deze nieuwe franchisewet uw documenten zoals uw franchiseovereenkomst en het franchisehandboek op orde hebt. Bent u er toch niet zeker van of u uw documenten correct zijn aangepast? Neem dan contact met ons op. Mail naar info@franchiseadviseur.nl of bel ons op 040 – 78 78 474. Wij kijken graag met u mee.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.