Skip to content

Waar vind ik een passende franchiseformule?

Voordat u op zoek gaat naar aansluiting bij een franchiseformule, is het van belang uw financiële (on)mogelijkheden te kennen en goed na te denken waar uw kracht en ambitie ligt. Dromen spatten al snel uiteen en teleurstelling volgt als aansluiting niet haalbaar is vanwege te hoge fee of investeringen of wanneer u erachter komt dat de branche helemaal niet zo leuk is als gedacht. Zo is werken in de horeca echt niet alleen leuk en werkt u vaak op tijden als andere mensen vrij zijn. Daarnaast is er in elke branche wel een leuke en passende formule te vinden. Er zijn verschillende manieren om een overzicht te krijgen van alle formules in Nederland.

Wij onderscheiden vaak drie type ondernemers voor een franchiseformule:

  1. Iemand die op zoek is naar franchise. Hij of zij is bekend met franchise en weet al aardig welke taken en verplichtingen hierbij horen. Vaak weet men ook al beter wat franchise inhoudt.
  2. De tweede groep wil ‘gewoon’ ondernemen. Is nog niet bekend met franchise en leert gedurende de verkenningstocht de voor- en nadelen van franchise kennen.
  3. De laatste groep zijn de investeerders. Zij sluiten zich niet alleen aan vanwege een droom of bepaalde ambitie, maar zijn meer rendement gedreven. Er zijn vele formules waar een goed rendement te behalen is.

Er zijn instanties (vaak actief in de eerste categorie) waar u gegevens kunt achterlaten die toegang hebben tot de franchiseorganisaties in Nederland. Zij verkopen/vermarkten uw gegevens, ben hier alert op. Een juiste match is niet zomaar geregeld. Dit luistert heel nauw en juiste begeleiding is een vereiste vinden wij. U gaat immers een langdurige samenwerkingsovereenkomst, vaak voor 5 jaar, aan met allerlei financiële verplichtingen en verwachtingen.  Bij franchiseovereenkomsten is tussentijdse beëindiging niet zomaar mogelijk. Sommige formules zijn vaag over de mogelijkheden of hebben geen of een onvolledig  franchisehandboek,. Dan is aansluiting gewoon een gok, omdat alle spelregels veranderd kunnen worden tijdens de samenwerkingsperiode. Deze spelregels veranderen sowieso al omdat een formule zich ontwikkeld. Zonder handboek is er geen duidelijk vertrekpunt en zijn de verwachtingen niet altijd even duidelijk. Wanneer de omzet tegenvalt geeft dit als eerste een probleem.

Onvolledige of slechte franchisecontracten komen helaas ook vaak voor, evenals een juiste verwijzing van beide documenten naar elkaar.

Laat u vooraf goed adviseren om te bepalen aan welke voorwaarden uw franchisenemerschap moet voldoen. Er is wetgeving in de maak om deze pre-contractuele fase nog beter te beschrijven, ter bescherming van de franchisenemers. Er ligt echter ook een belangrijke taak voor de franchisenemer zelf om onderzoek te doen naar de haalbaarheid en naar de kansen en risico’s. Maar bovenal, stem elkaars verwachtingen goed af. Dat voorkomt een hoop teleurstelling achteraf. Als het dan toch misgaat, bent u er zelf met volle bewustzijn bij geweest en heeft het niet zo mogen zijn.

Ondernemen is risico’s nemen maar wel gecalculeerd. Als het alleen niet lukt, vraag dan vooraf een Franchiseadviseur om deskundig advies.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.