Skip to content

Ins en outs bij het vinden van de best passende franchisegever

Wanneer u als franchisenemer aan de slag wilt, zijn er heel veel zaken waarop u moet letten en momenten waarop u keuzes moet maken. Het begint meestal met enthousiasme. Hiermee ontstaat tegelijkertijd het gevaar dat u te weinig nadenkt over de voor- en nadelen. En over één nacht ijs gaan is immers best riskant en daarvoor zijn de belangen ook bij franchisen net iets te groot.

Realiseer u dat :
• U om franchisenemer te worden in elk geval tegen onzekerheid moet kunnen en dat dit ook geldt voor uw partner en uw gezin. Betrek hen daarom bij het besluitproces.
• Vooral formules met een duidelijke identiteit, waarin zaken strak geregeld zijn, het goed doen. Welke zaken dat precies zijn, verschilt per formule. Veelal gaat het om de inkoop, marketing, financiële processen, automatisering, e-commerce, afspraken nakomen en de wijze waarop de begeleiding van franchisenemers wordt verzorgd;
• U als franchisenemer voor een belangrijk deel zelf bepaalt of u succesvol bent. Tenminste, als het concept goed is. Vaak wordt er door de franchisegever veel werk uit handen genomen, zodat u kunt doen waar het om gaat: “lekker ondernemen en geld verdienen”.

Wees kritisch
Weet wat samenwerking op franchisebasis betekent, wat de voor- en nadelen zijn, wat de rol- en taakverdeling is en welke wet- en regelgeving van toepassing is. Over één nacht ijs gaan is onverstandig, daarvoor zijn de belangen, ook bij franchisen te groot. Het gaat namelijk om lange termijnverplichtingen. Dus oriënteer u uitvoerig en wees kritisch. Stel veel vragen, ook aan uzelf. Om te beginnen met de vraag of franchise wel voor jou de juiste samenwerkingsvorm is? U moet u immers conformeren aan een formule en dat moet bij u passen.

Juiste match
Bent u ervan overtuigd dat franchise jouw vorm van ondernemen is? En weet u welke franchisevorm (hard of soft) en sector of branche bij u passen en wat u verder nog belangrijk vindt? Dan is het vervolgens de vraag welke formules op zoek zijn naar nieuwe ondernemers. De FranchiseAdviseur heeft goed zicht op alle franchise-ontwikkelingen in Nederland en kan u verder helpen in het vinden van een passende formule. Indien nodig speelt De FranchiseAdviseur het kritisch geweten. Wij screenen formules, overeenkomsten, handboeken, exploitatieprognoses en staan u terzijde in vervolgstappen om tot de juiste match te komen.

 

red-clocks-1538608-1279x272

Weloverwogen keuze
Heeft u een aantal formules op het oog? Verzamel dan alle relevante informatie. Stel u daarbij niet te snel tevreden. Vraag door en blijf kritisch. Niet alleen wat betreft het franchisecontract, handboek en de cijfers, maar ook wat betreft de praktische wijze van samenwerking. Praat met verschillende mensen uit de franchiseorganisatie, om erachter te komen of u een prettig gevoel heeft binnen de cultuur van de formule. Ga niet alleen af op het goede gevoel en gesprekken, maar teken pas een samenwerkingsovereenkomst, als de afspraken zakelijk en professioneel in elkaar steken en cijfers het succes bevestigen. En neem vooral de tijd om een goede keuze te maken en zorg ervoor dat alle vragen zijn beantwoord en u echt weet wat u te wachten staat. Op dat moment weet u dat de basis goed zit en u met vol enthousiasme en “vol gas” aan de bak kunt.

De do’s
• Zorg dat u voor uzelf helder hebt wat u zoekt en wat de vereisten zijn.
• Praat indien mogelijk met zoveel mogelijk franchisenemers.
• Praat met de franchisegever en bereid het gesprek goed voor met vragen die voor jou belangrijk zijn en vraag vooral ook door.
• Leer zoveel mogelijk mensen binnen de franchiseorganisatie kennen.
• Praat in uw eigen netwerk met mensen van wie u hulp en advies kunt verwachten.
• Vergelijk voor zover mogelijk verschillende franchiseorganisaties in dezelfde branche.
• Ken uw talenten, maar ook uw verbeterpunten om een goede inschatting te maken of het een perfecte match is.
• Bij twijfel …… ga verder op onderzoek uit en plan zoveel gesprekken als nodig. Ondernemen is risico nemen maar dan bij voorkeur graag wel een ingecalculeerd risico.

De dont’s
• Stappen/keuzes forceren door tijdsdruk. Neem de tijd voor onderzoek en meerdere gesprekken.
• Uzelf rijk rekenen en de financiële aspecten onderschatten. Calculeer met ruime marges in verschillende scenario’s.
• Bezuinigen op deskundig advies. Neem een franchiseadviseur in de arm en laat hem het kritisch geweten zijn. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, maar uiteindelijk zal hij u geld opleveren en ook hier is voorkomen beter dan genezen.
• Meningen en adviezen vanuit uw netwerk opvolgen, zonder gedegen onderzoek. Het blijft uiteindelijk uw eigen keuze en verantwoordelijkheid.
• Een overeenkomst tekenen die niet helemaal aansluit bij uw wensen. Bedenk dat er veelal meerdere formules zijn waarbij aansluiting mogelijk is. Neem voldoende tijd en neem geen beslissing onder tijdsdruk.

Ons advies biedt vrijheid en focus tegelijk.

Met commitment en een vooruitziende blik willen we waardevol voor je zijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Illustratie van een ijsvogel

Kies voor kennis.

Van veranderende wetten tot inspirerende verhalen: we houden je op de hoogte van alles wat er in de franchisewereld speelt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.